Ebu Halid eş Şami kimdir?

Ebu Halid eş Şami kimdir?

Suriye muhalefeti medyası Rus bombardımanında hayatını kaybeden HTŞ askeri sözcüsü Ebu Halid eş-Şami hakkında bilgi verdi.

Suriyeli muhalifler, geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Tahrir eş Şam Heyeti'nin (HTŞ) Askeri Sözcüsü Ebu Halid eş-Şami'nin biyografisiyle ilgili bilgiler yayınladı.

Aktarılan bilgilere göre, Ebu Halid eş-Şami Şam'ın doğu banliyölerinden olan Doğu Guta'daki Cisrin kasabasında dünyaya geldi. Bu nedenle kendisi bölgede Ebu Halid el-Cisrini olarak da tanınıyor.

Cisrin'de bir dikiş fabrikasında çalışan Ebu Halid, daha sonra pek çok Suriyelinin yaptığı gibi maddi zorluklar nedeniyle Suudi Arabistan'a çalışmaya gitti.

Mart 2011'de Suriye'de rejim karşıtı protestoların başladığını öğrenmesi üzerine Suriye'ye geri dönüp protestolara katıldı. 

Gösterilerin rejimin sert müdahaleleriyle iç savaşa dönmesinin ardından Doğu Guta silahlı muhaliflerinin kontrolüne geçti.

Ebu Halid Cisrin'in muhalifler adına bölge yönetiminde yer aldı. Bu dönem Ebu Halid, Ecnad eş-Şam grubunda yer almaktaydı. Ebu Halid, bununla birlikte ilk başladığı günden bu yana Suriye iç savaşına dahil oldu.

2016'da Ecnad eş-Şam grubunun dağılmasıyla bu grubun mensupları, Ceyşul İslam, Feylakur Rahman ve Nusret Cephesi'nin ilgasıyla yerine kurulan Cephetul Fethu'ş Şam'a katıldılar. Ebu Halid de bu gruba katılan isimler arasındaydı.

2017 yılında kurulan Tahrir el Şam Heyeti ile birlikte Ebu Halid bu gruba katıldı.

Doğu Guta'nın 2018'de düşmesi üzerine Ebu Halid Şami de göç konvoylarıyla beraber İdlip'e geçti. İdlip'te HTŞ bünyesinde çalışmaya devam etti. 

 

Ebu Halid eş-Şami, Haziran 2018'de HTŞ lideri Ebu Muhammed el Cevlani tarafından grubun askeri sözcüsü olarak atandı. Haziran 2021'de İdlib'in güneyindeki Cebel Zaviye bölgesinde yaralı sivillere yardım ederken, bölgede devam eden Rus bombardımanında hayatını kaybedene kadar da bu görevini sürdürdü.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.