Ebu Halid es Suri kimdir?

Ebu Halid es Suri kimdir?

Ebu Halid es Suri, gerçek adıyla Muhammed Bahaiye, cihat yanlısı lider.

Ebu Halid es Suri, gerçek adıyla Muhammed Bahaiye, 1963 yılında Suriye'nin Halep şehrinde doğdu.

Eğitimini burada alan Es Suri, ülkedeki İslami hareket içerisinde faal bir isimdi.

Gergin geçen 1970'li yılların ardından 1982'de Hama'da patlak veren isyan ve yaşanan katliam sürecinde Suriye'den ayrılmak zorunda kaldı. Ülkeyi birlikte terk ettiği isim, "Küresel cihadın ideoloğu" olarak bilinen, yakın dostu Ebu Musab es Suri'ydi.

Bu yıllarda Afganistan'da Sovyetler Birliği işgali ile başlayan savaş, İslami yapılar içerisinden birçok Arap genci ülkeye çekiyordu. Ebu Halid de, arkadaşı Ebu Musab ile birlikte Afganistan'a gitti. Burada Arap ağırlıklı yabancı savaşçıların kurduğu eğitim kamplarına katılarak zamanla yükseldi.

Afganistan'da özellikle medya alanında ve Ebu Musab es Suri'nin projeleri içerisinde yer aldı. Ebu Musab ile birlikte Taliban ve Taliban lideri Molla Ömer ile yakın ilişkiler kurduğu, Cezayir'de de 1990'lı yıllardaki savaşa katıldığı aktarılmaktadır.

Ebu Halid aynı zamanda El Kaide ile de yakın ilişki içerisindeydi. Suriyeli cihat yanlısı lider, El Kaide'nin bir ve iki numaralı isimleri, Usame bin Ladin ve Eymen ez Zevahiri ile yakın bir bağlantıya sahipti.

ehs4.jpeg

El Kaide içerisinde ve Ebu Musab es Suri ile birlikte birçok saldırıya ve örgütsel faaliyete katıldığı ifade edildi.

2005 yılında Ebu Musab es Suri ile birlikte, yahut onun yakalanmasından kısa bir süre sonra Ebu Halid es Suri'nin de yakalandığı öne sürüldü. Bu iddia doğrulanamasa da, bu tarihin ardından her iki isimden de haber alınamadı. Ebu Musab es Suri ile birlikte Ebu Halid'in de ABD tarafından Esed rejimine teslim edildiği, burada hapse atılarak ağır işkenceler gördüğü ifade edildi.

Uzun süren işkencelerin de hapis hayatının ardından, 2011 yılında Esed rejiminin ülkedeki protestoları sona erdirme niyetiyle bazı liderleri serbest bıraktığı belirtildi. Bunların arasında Ebu Halid es Suri'nin de olduğu rapor ediliyordu.

ehs3.jpeg

Hapisten çıkmasının ardından Ebu Halid, Suriye'nin en kapsamlı muhalif gruplarından olan Ahrar el Şam'ı teşkil edecekti. Diğer yerel liderlerle beraber Ahrar el Şam'ı teşkil eden cihat yanlısı ismin, El Kaide ile bağlantısı da devam etti.

Bu süreçte Ebu Halid, grubun gelişmesinde ve profesyonel hale gelmesinde önemli rol oynarken, El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi ile de olumlu ilişkiler yürüttü.

ehs2.png

Bu süreçte medyada görünen bir yüz olmaktan kaçınan ve çok fazla açıklama yayınlamayan Ebu Halid, IŞİD ile muhalifler arasında başlayan gerginlik sürecinde IŞİD'e karşı açıklamalarda bulundu.

ebuhalid2.jpeg

Ebu Halid, El Cezire röportajı öncesinde Ahrar el Şam lideri Hasan Abbud'un saçlarını tarıyor

IŞİD ile muhalif gruplar arasındaki gerilim savaşa evrilirken, Ebu Halid es Suri bu savaşta öldürülen ilk lider isimlerden olacaktı.

Ebu Halid 21 Şubat 2014 günü, IŞİD'li oldukları ifade edilen kişilerce Halep'te Ahrar el Şam'a ait bir merkeze düzenlenen saldırıda öldürüldü. 

Merkeze giren saldırganlar içeride etrafa ateş açarken, daha sonra saldırganlardan biri üzerindeki patlayıcı yeleği infilak ettirdi. Ebu Halid es Suri bu saldırı sonucunda, 51 yaşında yaşamını yitirdi.

Ebu Halid es Suri'nin ölümünün ardından başta El Kaide olmak üzere birçok cihat yanlısı lider ve oluşum taziye mesajları yayınladı.

Suri'nin ölümü bir yandan IŞİD'in bölgede etkinliğinin önünü açarken, diğer yandan da Ahrar el Şam'ın dönüşüm sürecini başlatacak, aynı yılın Eylül ayında grubun onlarca liderinin kim tarafından gerçekleştirdiği halen net olarak bilinmeyen bir saldırıyla öldürülmesi sonrası Ahrar el Şam'ın lider kadrosu tamamen değişecekti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum