ECOWAS'tan yeni karar: Nijer'de askeri müdahaleye adım adım

ECOWAS'tan yeni karar: Nijer'de askeri müdahaleye adım adım

Batı Afrika ülkelerinin liderleri, darbe sonrası Nijer'de demokrasiyi yeniden tesis etmek üzere bir 'ihtiyat gücü' konuşlandırılması konusunda uzlaştı.

(Fotoğraf)

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Nijer'de anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi için 'İhtiyat Kuvvetleri'ni devreye sokma kararı aldı. 

Nijerya'nın başkenti Abuja'da Batı Afrika ülkelerinin liderlerinin katıldığı zirvede alınan karara göre, ECOWAS, Nijer'de "anayasal düzenin tesisi için" üye ülkelerin savunma bakanlarına, İhtiyat Kuvvetleri'ni hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı verdi.

Euronews'in Reuters'tan aktardığı habere göre ECOWAS, ilgili taraflara "demokrasinin barışçıl bir şekilde yeniden tesis edilmesini istediğini ancak askeri güç dahil tüm seçeneklerin masada olduğunu" iletti.

ECOWAS, toplantının ardından herhangi bir askeri müdahale gücünün yapısı, yeri ve önerilen konuşlanma tarihi hakkında ayrıntı vermedi.

2003'te Fildişi Sahili ve Liberya, 2012'de Gine Bissau ve 2013'te Mali'ye barış gücü olarak giren ve istikrarı sağlamaya çalışan ECOWAS'ın ihtiyat kuvvetleri, kriz zamanlarında üye ülkelerin gönderdiği askerlerden oluşuyor.

ECOWAS kuvvetlerinin bir ülkeye müdahalede bulunabilmesi için blok tarafından ortak karar alması ya da Afrika Birliği tarafından görevlendirilmesi gerekiyor.

ECOWAS Komisyonu'ndan açıklama

Konuya açıklık getirmesi istenen ECOWAS Komisyonu Başkanı Omar Alieu Touray, sadece "alt bölgedeki askeri yetkililerin, topluluktan bir yedek güç konuşlandırma" kararlarını teyit edebileceğini söyledi.

Touray, olası müdahalenin finansmanı konusunun da görüşüldüğünü ve "uygun tedbirlerin alındığı"nın altını çizdi.

Yetkili, Nijer'e uygulanan yaptırımların yol açtığı her türlü zorluktan cuntayı sorumlu tuttu.

Blok tarafından atılacak adımların tek bir ülke tarafından değil ortaklaşa atılacağını dile getiren Touray, "Bir ülkenin bir başka ülkeye karşı değil, topluluğun tüm üyelerinin taraf olduğu bir durum var." şeklinde konuştu.

Toplantıya ECOWAS üyesi 9 ülke katıldı

Toplantıya katılması beklenen 11 devlet başkanından dokuzu hazır bulundu. 

ECOWAS üyesi olmayan Moritanya ve Burundi liderleri de basına açık olmayan toplantıdaki yerlerini aldı.

Bloğun başkanlığını yürüten Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, toplantının kapalı bölümünden önce yaptığı açıklamada "Yaklaşımımızın temelini diplomatik müzakereler ve diyaloğun oluşturması büyük önem taşıyor." ifadesini kullandı.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.