"Ege'deki üç ayrı kazada yaklaşık 100 sığınmacı öldü"

"Ege'deki üç ayrı kazada yaklaşık 100 sığınmacı öldü"

Ege Denizi'nde üç ayrı kazada Türkiye'den hareket eden teknelerde yaklaşık 100 sığınmacının hayatını kaybetmiş olabileceği tahmin ediliyor.

Türkiye'den Yunanistan'a göçmenleri taşıyan teknelerin Ege Denizi'nde geçirdiği bir dizi kaza sonucunda 70-80 kişinin öldüğü, ölü sayısının artmasından endişe edildiği belirtiliyor.

En son kaza Yunanistan'ın Paros adası açıklarında meydana geldi. 93 kişinin bulunduğu teknede 63 kişi kurtarılırken 30 kişi hayatını kaybetti. Kurtarılanlar, kaçakçıların kendilerine Türkiye'den İtalya'ya gitmekte olduklarını söylediklerini aktardılar.

Bu kazanın hemen öncesinde Antikythera adasının kuzeyindeki bir adacıkta karaya oturan başka bir tekneden 11 ceset çıkarıldı. Adacıkta mahsur kalan 90 kişi kurtarılırken kurtarılanların aktardıklarından bu kazada en az 30 kişinin hayatını kaybettiği anlaşıldı.

Çarşamba günü de Folegandros adası yakınlarında bir tekne batmış, kurtarılan 13 kişinin ifadesinden bu kazada 30-50 mültecinin ölmüş olabileceği sonucu çıkarıldı.

3 kazada da ortak noktanın, bu göçmenlerin Türkiye'deki insan kaçakçıların organizasyonuyla denize açılması olduğu belirtiliyor. Çeşme ve Bodrum'un Türkiye'den Avrupa'ya yönelik göçmen ticaretinde önemli merkezler olduğu iddia ediliyor.

Kazalarda insan kaçakçılarının daha fazla para kazanabilmek için teknelere kapasitesinin çok üstünde yolcu yüklemesinin ve hava şartlarını dikkate alınmamasının başat rolde olduğu belirtiliyor.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Ege Denizi, Avrupa'ya ulaşmak isteyen göçmenlerin önemli deniz rotalarından birini oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre 2021 yılında Avrupa'ya ulaşmaya çalışan 2 bin 500 sığınmacı bu sularda hayatını kaybetti.

Avrupa Birliği'ne göre 2015'ten bu yana yaklaşık 1 milyon göçmen kaçak bir biçimde deniz yoluyla Avrupa'ya ulaştı.

Kaynak: Mepa News

wp-005.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.