'Ekmek krizi' büyüyor: Esed rejiminden fiyatlara zam

'Ekmek krizi' büyüyor: Esed rejiminden fiyatlara zam

Esed rejimi, kontrolü altındaki bölgelerde ekmek fiyatlarına zam yaparak kendisi için belirlediği “kırmızı çizgiyi” aştı.

Esed rejimi, kontrolü altındaki bölgelerde ekmek fiyatlarına zam yaparak kendisi için belirlediği “kırmızı çizgiyi” aştı.

Bu durum hükümete sadık kesimlerce hoşnutsuzlukla karşılandı.

Geçtiğimiz Eylül ayında başlayan ekmek krizi şiddetlendiğinde, Suriye haber ajansı (SANA), İç Ticaret ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı’nın poşetsiz bir kilogram “lavaş ekmeğin” müşteriye 75 Suriye lirasına, 110 gramlık ekmeğin poşet içinde 100 Suriye lirasına satılmasını belirleyen bir karar çıkardığını bildirdi.

Bunun öncesinde fırınlardan dağıtıcılara ve tüketicilere bir kilogram lavaş ekmeği 35 liraya, poşetli ekmek ise 50 liraya satılıyordu. Bakanlık, ABD dolarının yaklaşık 2 bin 200 lira olduğunu belirterek “savaş koşulları ve uygulanan haksız ablukanın bir sonucu olarak buğday ve un teminindeki zorluklar ve yüksek maliyetleri ileri sürerek” alınan zam kararını haklı göstermeye çalıştı.

Rusya ve İran tarafından desteklenen Beşar Esed rejimi kontrolündeki Suriye'nin başkenti Şam'da halkın yiyecek ekmek bulma sıkıntısı çektiği bildirilmişti.

Yerel haber kaynakları, başkentte uzun bir süredir un, ekmek, yakıt gibi hayati öneme sahip ihtiyaçların temini konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını, ekmek dahil birçok ihtiyacın karaborsaya düştüğünü ifade ediyordu.

Başkent Şam'da halkın ekmek alabilmek için oluşturduğu uzun kuyruklar ise geniş çaplı eleştirilere neden olmuştu. Şam'daki "İbn el Amid" fırını önündeki kalabalığın dola taşmaması için kurulan "kafesler" ise ağır eleştirilere yol açmıştı. 

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.