Ekonomik krizdeki Venezuela'da bölgesel seçimler yapıldı

Ekonomik krizdeki Venezuela'da bölgesel seçimler yapıldı

Yıllardır büyük bir ekonomik krizde olan Venezuela'da yerel seçimleri de kapsayan bölgesel seçimler gerçekleştirildi.

Venezuela 21 Kasım 2021 Pazar günü bölgesel seçimlere gitti. Türkiye ile arasında 7 saat zaman farkı olan ülkede oy sayımlarının devam ettiği ifade ediliyor.

Venezuela'daki bölgesel seçimlerle 23 eyaletinin liderlerini, meclis üyelerini seçiyor. Bu seçimler aynı zamanda yerel seçim işlemi de gördüğünden 23 il ve 335 ilçe merkezinin de belediye başkanları seçiliyor.

Batılı ülkeler Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun partisi olan iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'ni (PSUV) seçimlerde hile yapmakla suçluyor. Bu nedenle Venezuela'daki seçimleri geçerli saymıyorlar. Son yıllarda Venezuela'daki seçimlerde muhalif kesimler büyük oranda boykot gerçekleştirdiklerinden oldukça az katılımlı seçimleri iktidardaki PSUV kazanıyor.

İktidardaki Maduro ve partisi PSUV ülkede en çok ekonomik tablo nedeniyle tepki çekiyor. 2014'te gerileme sürecine giren Venezuela ekonomisi bugüne kadar yüzde 75 oranında daraldığı gibi halen daralmayı sürdürüyor.

556 milyar dolardan 144 milyar dolara

Kronik daralma sürecinin başında 1 Ocak 2014'te Venezuela'da ekonominin büyüklüğü 554 milyar dolar seviyesindeyken 1 Ocak 2021'de devasa bir daralmayla bu miktar 144 milyar dolara geriledi. Venezuela'da ekonominin 2021'de %10, 2022'de %5 daha daralması bekleniyor.

Petrol fiyatlarının yeniden yükselişi de Venezuela'daki kötü ekonomik tabloyu düzeltemedi. 300 milyar varillik petrol rezerviyle Suudi Arabistan'ın da önünde dünyanın en çok petrol rezervine sahip ülkesi olan Venezuela'da petrol üretimi günlük sadece 600-700 bin varil seviyelerinde bulunuyor.

Venezuela petrolünün Ortadoğu petrollerinden daha farklı olarak yoğun sülfürlü yapısı, bu petrolün işlenmesini daha masraflı kılıyor.

Venezuela ise son yıllarda yatırımsızlık nedeniyle petrol çıkarma ve işlemede oldukça gerilemiş durumda. Bu da ülkede çıkarılan petrol miktarını oldukça azaltmış durumda.

Bu petrolün yurt dışına gönderilen kısmı ise çoğunlukla piyasa fiyatından düşük ücretlerle tüketim malzemeleri takasında kullanıldığından Venezuela'ya döviz sağlamada önemli bir kaynak olamıyor.

Kıtlık durumunun yaygınlaştığı Venezuela'da ekonominin daralmaya devam etmesinin yakında bir sosyal patlamaya neden olmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum