Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir

Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir

Çekimleri 2012’de tamamlanan Ekümenopolis, İstanbul’un kent sosyolojisini içeren bir belgesel.

İstanbul’daki kentsel dönüşümü, rant ilişkileri ve neo-liberal politikalar açısından inceleyen film; Ayazma ve Sulukule dönüşüm projeleri örnekleri üzerinden yola çıkıyor. Nüfusu sürekli artan bir şehir olarak İstanbul’un nasıl uydu kentlerle işgal edilip, yeni pazar alanlarına gebe kaldığı çarpıcı şekillerde ortaya konuyor. İmre Azem, imza attığı bu ilk uzun metrajlı belgeselinde, seyircileri yıkık gecekondu mahallelerinden gökdelenlerin zirvesine, son yılların büyük projesi Marmaray'dan ihale aşamasındaki üçüncü köprü yapımına kadar İstanbul'un yeni rant mekanlarını, ve tüm bu senaryolar arasına sıkışan kent insanlarını beyazperdeye taşıyor. Yapıt, 2011 Saraybosna İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü.

“1980'de yapılan ilk metropolitan planlamasında kentin kaldırabileceği nüfus 5 milyon olarak belirlenmişken bugün İstanbul 15 milyonu aşan bir nüfusa sahip.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.