El Fetih ve Hamas anlaştı: 11 yıl sonra ilk kez seçim yapılacak

El Fetih ve Hamas anlaştı: 11 yıl sonra ilk kez seçim yapılacak

Filistin'de yönetimi elinde bulunduran gruplar, 11 yıl sonra ilk kez meclis seçimlerine gidilmesi konusunda uzlaştı.

Filistin'de Batı Şeria'yı yöneten El Fetih ve Gazze Şeridi'nde iktidardaki Hamas'ın başını çektiği gruplar, 2018 sonunda genel seçim yapma kararı aldıklarını açıkladı.

DW'nin haberine göre, Mısır'ın başkenti Kahire'de son iki gündür gerçekleştirilen görüşmeler sonrası aldıkları kararı açıklayan 13 grup, seçimlerin kesin tarihini belirleme kararını Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'a bıraktı.

İki grup Ekim ayı sonunda Gazze Şeridi'nin yönetimi konusunda uzlaşıya vardıklarını açıklamış ve Hamas, şeridin idari yönetimini, Mısır'la arasındaki Refah Sınır Kapısı ile birlikte Filistin Yönetimi'nde devretmeyi kabul etmişti.

Mısır girişimindeki uzlaşı El Fetih ve Hamas arasındaki 10 yılı aşkın süredir devam eden ihtilafı bitirmeyi hedeflerken, Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi ile büyük bir kısmı İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daki yönetimlerin tek bir çatı altında toplanmasını amaçlıyor.

Seçimsiz geçen 11 yıl

Filistin'de 2006 yılından bu yana meclis seçimleri düzenlenemiyor. O yılki seçimlerde Hamas sürpriz bir şekilde birinci parti olarak yükselmiş ve El Fetih sonuçları tanımadığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.