El Kaide'den rehine videosu: 'Eğer biz güvendeysek siz de güvende olursunuz'

El Kaide'den rehine videosu: 'Eğer biz güvendeysek siz de güvende olursunuz'

Afrika'nın batısında faaliyet gösteren El Kaide grubunun elinde 6 rehine daha bulunuyor.

El Kaide'nin Batı Afrika'daki çatı grubu olan "Nusret El İslam ve Muslimin (İslam'a ve Müslümanlara Yardım) Cemaati", ellerinde tuttukları 6 rehineye ilişkin bir video yayınladı. Söz konusu video, grubun elindeki İsveçli rehine Johan Gustafsson'un -iddialara göre- yüklü bir fidye karşılığı serbest bırakılmasının ardından yayınlandı.

Eymen ez Zevahiri'ye bağlı grup

Grubun medya kolu "El İzze" tarafından yayınlanan video El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri'den bir alıntıyla başlıyor. Zevahiri Batı ülkelerine karşı "eğer biz Müslümanlar güvendeysek siz de ancak o zaman güvenliği bulabilirsiniz"  ifadesini kullanıyor.  "Nusret El İslam ve Muslimin Cemaati" lideri İyad Gali grubun kuruluşunu ilan ettiği videoda Eymen ez Zevahiri'ye biat ettiğini açıklamıştı.

"Müslümanların hapsedilmesine karşılık"

Videoda Sünni alim İbni Teymiye'nin de söz konusu rehin almaların meşruiyetine ilişkin ifadelerine yer veriyor. Videoda konuşan kişiler bu fiillerin "dünyanın dört bir yanında Müslümanların hapsedilmesine bir karşılık" olduğunu belirtiyor.

Erkeklerden başlayarak altı rehine de videoda izleyiciye tek tek tanıtılmış. Grubun daha önce de bölgede birçok yabancıyı rehin aldığı biliniyor. Videoda gösterilen yabancı rehineler şöyle:


Stephen Malcolm McGowan

Avrupa asıllı bir Güney Afrikalı olan McGowan, 2011 yılında diğer üç kişiyle birlikte Timbuktu'dan kaçırılmış.


Ken Elliott

Elliott uzun süredir Burkina Faso'da çalışan bir doktor. Ocak ayında eşiyle beraber ülkede kaçırılan Ken Elliott'un eşi bir süre sonra serbest bırakıldı.


Iulian Ghergut

Romanya vatandaşı Ghergut 2015 yılında El Murabitun tarafından yine Burkina Faso'da kaçırılmıştı.


Beatrice Stockly

Stockly İsviçreli bir misyoner. 2016 yılının Ocak ayında Timbuktu'da rehin alınan Beatrice Stockly daha önce de 2012 yılında İslami Mağrip El Kaidesi tarafından rehin alınmış ancak bir daha bölgeye gelmeme sözü vermesinin ardından serbest bırakılmış. Videoda yer alan ifadeye göre İsviçreli misyoner sözünde durmadığı için yeniden rehin alınmış.


Gloria Navarez

Kolombiyalı bir rahibe olan Navarez Şubat ayında Mali'nin güneyindeki Karangasso'da rehin alındı. Grup bunun sebebini "ülkede Hristiyanlığı yayarak Haçlılara destek olmak" olarak ifade ediyor.


Sophie Petronin

Bir insani yardım görevlisi olduğu iddia edilen Petronin geçtiğimiz yıl 24 Aralık'ta Gao'da rehin alındı. Grup Fransız Sophie Petronin'i "Fransız kültürünü ve Hrıstiyan inancını yaymakla" suçluyor.

Rehineler karşılığında yüklü miktarda para

Rehinler gösterildikten sonra grupla uzlaşma çağrısı yapılıyor ve henüz gruba ulaşan bir girişim olmadığı iddia ediliyor. Bölgedeki gruplar rehinelerden oldukça yüklü paralar kazanıyor. 2013 yılında İslami Mağrip El Kaidesi tarafından rehin alınan 4 Fransız vatandaşının 20 milyon Euro karşılığında serbest bırakıldığı ifade edilmişti. Bazı El Kaide tutukluları da benzeri takaslarda serbest bırakılmıştı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.