El Kaide'nin Yemen yapılanması grubun lideri Halid el Batarfi'nin öldüğünü açıkladı

El Kaide'nin Yemen yapılanması grubun lideri Halid el Batarfi'nin öldüğünü açıkladı

El Kaide'nin Yemen kolu tarafından yapılan açıklamada Halid el Batarfi'nin cenazesinin kefene sarılı fotoğrafları paylaşıldı.

El Kaide'nin Yemen kolu tarafından yapılan açıklamada grubun lideri Halid el Batarfi'nin doğal nedenlerden ötürü hayatını kaybettiği belirtildi.

Halid el Batarfi, Usame bin Ladin'den sonra grubun en etkin kolu olarak kabul edilen Arap Yarımadası El Kaidesi'nin (AYEK) başındaki isimdi ve ABD tarafından 5 milyon dolar ödülle aranıyordu.

El Kaide'nin Yemen kolu tarafından yapılan açıklamada Halid el Batarfi'nin cenazesinin kefene sarılı fotoğrafları paylaşıldı.

Ölüm nedenine ilişkin herhangi bir detay verilmeyen Halid el Batarfi'nin üzerinde herhangi bir saldırıda hedef alındığına dair herhangi bir iz görülmüyor.

batarfi.jpg
Halid el Batarfi'nin servis edilen son görüntüsü

Halid el Batarfi kimdir?

40'lı yaşlarının başında olduğu tahmin edilen Halid el Batarfi 1999'da Afganistan'a gitti. ABD ve NATO işgali döneminde Taliban saflarında savaştı. ABD'nin açıklamasına göre Batarfi ilk olarak 2010 yılında El Kaide'nin Yemen'deki yapılanmasına katıldı ve Ebyen vilayetindeki güçlere liderlik etti.

Halid el Batarfi bir süre sonra Yemen'de tutuklanarak cezaevine kondu.

2015 yılında Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesiyle birlikte Yemen'de bir kaos ortamı hakim oldu. Bu dönemde El Kaide'ye bağlı gruplar Hadramevt vilayetinin merkezi olan Mukalla kentini kontrol altına aldı.

Aynı dönem Mukalla'da bir hapishanede olan Batarfi, El Kaide'nin bölgeyi ele geçirmesiyle birlikte serbest kaldı.

2020 yılında Halid el Batarfi'nin Yemen'de canlı olarak yakalandığına yönelik iddialar ortaya atılmış ancak bir süre sonra bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı.

Halid el Batarfi Şubat 2020'de eski lider Kasım er Rimi'nin ABD tarafından hedef alınmasının ardından El Kaide'nin Yemen yapılanmasının başına geçmişti.

av.png
Saad bin Atıf el Evlaki

El Kaide'nin yeni lideri

Öte yandan Halid el Batarfi'nin haberinin verildiği açıklamada Yemen'deki El Kaide yapılanmasının yeni liderinin Saad bin Atıf el Evlaki olduğu kaydedildi.

ABD'nin başında 6 milyon dolar ödül koyduğu Saad bin Atıf el Evlaki, ABD ve müttefiklerine karşı saldırılar gerçekleştirilmesi gerektiği yönünde yaptığı açıklamalarla tanınıyor.

El Kaide'nin Yemen yapılanması 2015 yılında Fransa'da Hz. Muhammed'e hakaret eden karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırının da sorumluluğunu üstlenmişti.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.