Elektriğin en pahalı olduğu ülkeler

Elektriğin en pahalı olduğu ülkeler

Satın alma gücü paritesi baz alınarak yapılan çalışmaya göre G20 ülkeleri arasında en yüksek elektrik fiyatına sahip üçüncü ülke Türkiye.

Türkiye'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun toplantısının ardından elektriğe yüzde 5,6 oranında zam yapılması kararı verildi.

Satın alma gücü paritesi baz alınarak yapılan uluslararası bir çalışmaya göre G20 ülkeleri arasında en yüksek elektrik fiyatına sahip üçüncü ülke Türkiye. Birinci ve ikinci sıralarda ise sırasıyla Almanya ve İtalya bulunuyor.

Fiyat karşılaştırmaları hizmeti veren Verivox isimli Alman şirketin yaptığı ve eylül ayında yayımlanan çalışmada, 126 ülkedeki ortalama elektrik fiyatları ortalama kişi başı gayri safi milli hasılaya oranla hesaplandı.

Çalışma, satın alma gücü paritesine göre dünyanın en pahalı elektrik fiyatlarının, halkın bir kısmının elektriğe dahi ulaşamadığı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde olduğunu gösterdi. Listenin başını Ruanda çekerken, arkasından Nikaragua ve Burkina Faso geldi.

En ucuz elektriğin ise Sudan, Etiyopya ve Zimbabve'de olduğu belirtildi.

Dünya sıralamasında Türkiye 41'inci olarak yer alırken, en gelişmiş 20 ülkenin oluşturduğu G20 grubunda ise 3'üncü sıraya yerleşti.

G20 ülkeleri arasında en pahalı elektrik Almanya'da ve İtalya'da tespit edildi. G20 arasında en ucuz elektrik ise sırasıyla Suudi Arabistan, Kanada ve Çin'de bulunuyor.

Veriler nasıl elde ediliyor?

Verivox, bu tabloları oluştururken ülkelerdeki elektrik dağıtım şirketlerinin ortalama elektrik fiyatlarını baz aldığını açıklıyor.

Bu fiyatlar daha sonra satın alma gücü paritesine oranlanıyor. Yani yıllık kişi başına düşen gayri safi milli hasılanın az olduğu ülkelerde, elektrik dolar üzerinden ucuz olsa bile, satın alma gücüne göre pahalı olarak hesaplanabiliyor.

Sonuç olarak edilen sayılar, ülkelerdeki fiyatları birbirleriyle karşılaştırmaya imkan sağlıyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.