Eleştirilerin odağındaki Theresa May Brexit planında ısrarcı

Eleştirilerin odağındaki Theresa May Brexit planında ısrarcı

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış planı (Brexit) eleştirilerin merkezinde olan İngiltere Başbakanı Theresa May "Brexit'e inandığını" belirtti.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması anlamına gelen Brexit için sunduğu plan, birlik liderleri tarafından reddedilen İngiltere Başbakanı Theresa May kendi partisi olmak üzere ülkesinde birçok kesimden eleştirilerin odağı.

May, Muhafazakar Parti'nin yıllık konferansının toplandığı bugün BBC'ye yaptığı açıklamada "Partime mesajım, bir araya gelelim ve Britanya için en iyi anlaşmayı alalım" dedi.

Büyük Britanya Başbakanı May, "Brexit'e inanıyorum" şeklinde konuştu. May özellikle Brexit sonrası AB ile serbest ticaretin nasıl devam ettirileceği sorununa çözüm getirmediği yönünde eleştirilen planı için "Merkezinde serbest ticaret var" diyerek savundu.

Boris Johson: May'in planı dengesiz

İngiltere Eski Dışişleri Bakanı ve May'den sonra Muhafazakarların lideri olması olası gözüken Boris Johson yaptığı eleştirilerde Başbakan'ın "Brexit'e inanmadığını" ve 'Dama oyunu' planının "dengesiz" olduğunu dile getirdi.

Johnson AB'ye sunulması gereken planın Kanada ile Avrupa arasındaki serbest ticaret ilişkisine benzer olması gerektiğini savunuyor. May ise böyle bir plan uygulandığında Kuzey İrlanda'nın farklı bir gümrük düzenlemesine bağlı kalıp Büyük Britanya'nın dışında kalacağını söylüyor.

May'in planını kabul etmediği için Dışişleri Bakanlığı'ndan istifa eden Johnson, "Bu plan 2016 yılında halka söz verdiğimiz plan değil." diyor.

Eski Brexit Bakanı: Theresa May'in planı yanlış

Tıpkı Johnson gibi May'in planı İngiltere'de kabul edilince görevinden istifa eden Eski Brexit Bakanı David Davis, İngiltere Başbakanı May'in "planının yanlış" olduğunu söyledi. Buna karşın Davis, hükümetin yüzde 80-90 oranında AB ile bir çıkış anlaşması yapacağına inanıyor. Davis de Johnson gibi Kanada modeli bir serbest dolaşım anlaşmasının daha doğru olacağını savunuyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.