Elon Musk İsrail ile anlaştı, Gazze için Starlink sözünü tutmadı

Elon Musk İsrail ile anlaştı, Gazze için Starlink sözünü tutmadı

Elon Musk uydu internet sistemi olan Starlink'in Gazze'de tanınmış uluslararası kuruluşlar için aktif hale getirileceğini açıklamış ancak bu karar İsrail'in tepki ve engeline neden olmuştu.

İsrailli yetkililer Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, İsrail hükümetinin Elon Musk'ın Starlink uydu internet şirketi ile teknolojiyi İsrail ve Gazze Şeridi'nin bazı bölgelerinde kullanmak üzere bir anlaşmaya vardığını duyurdu.

İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Starlink internetinin İsrail devlet daireleri ve kritik altyapı ile Gazze'de İsrail tarafından onaylanmış bazı kullanımlar için yedekleme sistemi olarak hizmet vereceğini söyledi.

Karhi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Yakında dünyanın dört bir yanından uydu iletişim hatları alacağız. Bu harika ve heyecan verici bir haber” dedi ve ekledi:

"Starlink'e, Gazze'ye yönelik ilgili görüşmeler ve en başta yapılan anlaşmalar ve mutabakatlar için teşekkür etmek istiyorum. Starlink'in İsrail'e girişi, rutin ve acil durumlarda gelişmiş uydu iletişimini mümkün kılacak."

İletişim bakanlığı, Gazze'deki kullanımın Refah'ta BAE tarafından işletilen bir tıp merkeziyle sınırlı olacağını ve gelecekteki erişimin İsrail'in onayına tabi olduğunu söyledi.

Musk, Filistin-İsrail savaşının başlamasından hemen sonra, Ekim ayı sonlarında Starlink'e Gazze'deki yardım kuruluşlarına erişim sözü vermiş, ancak Karhi o dönemde bu hizmetlerin Hamas tarafından kullanılacağını söylemişti.

Kasım ayında Karhi, Musk'ın ülkeyi ziyaret etmesinin ardından Gazze'de Starlink hizmetlerinin kullanılması için Musk ile bir anlaşma yapıldığını duyurmuş, ancak hizmet bölgede hiçbir zaman aktif hale getirilmemiştir.

Bu anlaşma Gazze'deki hizmetlerin İsrail tarafından kontrol edilmesini zorunlu kılıyordu.

Musk ayrıca Rusya'nın ülkeyi işgaline karşı çabalarında Ukrayna'ya Starlink'i kullanma teklifinde bulunmuştu.

Ancak geçen yıl Ukrayna'nın bir Rus deniz filosuna yaptığı baskın sırasında Starlink uydularından internet erişimini kapattığını itiraf etti.

Musk, o dönemde SpaceX'in "büyük bir savaş ve çatışma tırmanışının suç ortağı" olmasını önlemek için bunu yaptığını söylemişti.

Kaynak: Mepa News, The Hill

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum