"Emlak krizi Çin'in büyümesini sert biçimde yavaşlatacak"

"Emlak krizi Çin'in büyümesini sert biçimde yavaşlatacak"

Emlak krizi yaşayan Çin'in 1990'lı yıllardan bu yana alışık olduğu yüksek büyüme oranlarına kalıcı olarak veda edebileceği belirtiliyor.

Uzmanlar Çin'de yaşanan emlak krizinin Çin'in ekonomik büyüme hızını bu sene ve 2022'de sert biçimde düşüreceğini, bu düşüşün kronikleşebileceğini belirtiyorlar.

Çin'de yaşanan emlak krizinin Çin'in 1990'lı yıllardan bu yana gerçekleştirdiği yüksek büyüme oranlarını kalıcı olarak aşağıya çekebileceği belirtiliyor. Bu sene Çin ekonomisinin büyümesinin %8'de kalması bekleniyor. Çin ekonomisi 2020'de pandemi nedeniyle yalnızca %2,3 büyüyebildiğinden bu düşük büyüme oranının baz etkisiyle Çin ekonomisinin bu sene %10-13 aralığında büyümesi bekleniyordu.

Beklenenden düşük büyüme

Uzmanların değerlendirmelerine göre Çin'in bu sene beklenenden oldukça düşük oranda büyümesinde emlak krizi etkili oldu. Aynı nedenle Çin'in gelecek sene ve sonrasında da %5'in altında büyüme oranlarıyla yetinmek zorunda kalacağı belirtiliyor. Çin'deki emlak krizinin büyümesi durumunda ise bu oranların daha da düşük rakamlara gerileyebileceği, hatta Çin ekonomisinde resesyon görülebileceği belirtiliyor.

IMF'nin verilerine göre dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin yıllık geliri 22,67 trilyon dolar seviyesindeyken Çin'in yıllık geliri 16,64 trilyon dolar seviyesinde. Türkiye'nin yıllık geliri ise 794,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Çin'in yüksek büyüme hızıyla yakın dönemde ekonomi büyüklüğünde ABD'yi geçmesi bekleniyordu. Fakat Çin'in büyüme oranlarının düşmesiyle kısa vadede ABD'yi geçmesinin mümkün olmadığı tahminlerinin yapılmaya başladığı gözlemleniyor.

Çin ekonomisindeki yavaşlamanın ham madde fiyatlarından tedarik zincirlerine küresel ekonomiyi derinden etkilemesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.