'En iyi ilk 500'e Türkiye'den bir üniversite girebildi

'En iyi ilk 500'e Türkiye'den bir üniversite girebildi

'Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması'nda (ARWU) bu yıl yine Harvard Üniversitesi ilk sırada yer aldı.

Çin'in Jiao Tong Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Shanghai Ranking Consultancy'nin hazırladığı 'Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması'nda (ARWU) bu yıl yine Harvard Üniversitesi ilk sırada yer aldı. Dünya genelindeki en iyi 500 üniversitenin sıralandığı listeye Türkiye'den dahil edilen tek eğitim kurumu 427'nci sırada kendisine yer bulan İstanbul Üniversitesi oldu.

"ARWU 2018" sıralamasında 100 tam puanlık skorla bir kez daha birinciliğini koruyan ve üst üste 16'ncı kez ilk sırada yer alan Harvard Üniversitesini yine ABD'de bulunan Stanford Üniversitesi (76.5) takip etti. İngiltere'nin saygın eğitim kurumlarından Cambridge Üniversitesi (71.8) ise listede üçüncü olarak yer aldı.

İlk 10'daki üniversiteler yine değişmedi

Listede dikkat çeken önemli bir ayrıntı ise geçen yıl ilk 10'da yer alan üniversitelerin bu yıl da aynı şekilde yerlerini koruması ve bunlardan sekizinin ABD'den, ikisinin de İngiltere'deki üniversiteler arasından çıkması oldu.

ABD ve İngiltere haricinde üniversiteleri ilk 50'ye giren ülkeler ise Japonya, İsviçre, Fransa ve Almanya oldu.

Tarafsız olmamakla suçlanıyor

Shanghai Ranking Consultancy, "Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması" (Academic Ranking of World Universities) başlıklı listeyi 2003 yılından bu yana hazırlıyor ve listede dünya genelindeki 500 üniversiteye yer veriliyor. Çinli danışmanlık kuruluşu her ne kadar kendi listesini "en güvenilir karşılaştırma" olarak lanse etse de eğitim çevreleri listenin yeterince tarafsız olmadığını ileri sürüyor.

Shanghai listesinin altı ölçme kriteri arasında üniversitelerin mezunları ve öğretim görevlilerine ait Nobel ödülleri ve bilimsel madalya sayısı, bünyelerindeki araştırmacıların makalelerinde yapılan alıntıların sayısı ile bilimsel dergilerde yayınlanan makalelerin sayısı yer alıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.