Endonezya ordusuyla Batı Papualı ayrılıkçılar arasında çatışma

Endonezya ordusuyla Batı Papualı ayrılıkçılar arasında çatışma

Endonezya'da ordu güçleriyle Batı Papualı ayrılıkçılar arasında çatışma yaşandığı bildirildi.

Endonezya'da ordu güçleriyle Batı Papualı ayrılıkçılar arasında çatışma yaşandığı bildirildi.

Yerel yetkililerden yapılan açıklamaya göre, Endonezya'nın doğusundaki Papua ilinde dün yaşanan çatışmalarda bir polis görevlisi ve 9 Papualı ayrılıkçı öldürüldü.

Bölgede çatışmalar, bu ay başında ayrılıkçıların Puncak bölgesindeki Beoga köyünde birçok okulu kundaklaması ve iki öğretmeni öldürmesi sonrasında patlak vermişti.

Polis, ordu ve istihbarat güçleri bölgede yaklaşık bir aydır operasyon düzenliyor.

Öte yandan Endonezya, bölgede faaliyet gösteren ayrılıkçı Batı Papua Ulusal Kurtuluş Ordusu'nu terör örgütü ilan etti.

Söz konusu grup Papua'daki üç büyük ayrılıkçı yapılanmadan biri olarak gösteriliyor. Diğer iki yapılanma ise Batı Papua Devrimci Ordusu ve Batı Papua Kurtuluş ordusu.

Yeni Gine'nin batı bölgesinde eski bir Hollanda kolonisi olan Papua, 1969 yılında kimileri tarafından düzmece olarak görülen bir oylama sonucunda Endonezya'ya katılmıştı. Bölgede halen silahlı saldırılarını sürdüren bağımsızlık yanlısı küçük çaplı birkaç ayrılıkçı grup bulunuyor.

Endonezya'dan etnik ve kültürel olarak ayrı bir görünüm arz eden maden zengini bölgede Endonezya uzun süredir ayrılıkçı hareketi ortadan kaldırabilmek için askeri faaliyetlerin yanı sıra demografik ve ekonomik faaliyetler de yürütüyor. Endonezya zaman zaman insan hakları ihlalleri ve asimilasyon politikası gütmekle de suçlanıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.