Endonezya'da 'Cemaat İslamiyye'nin liderlerine gözaltı

Endonezya'da 'Cemaat İslamiyye'nin liderlerine gözaltı

Endonezya'da cihat yanlısı 'Cemaat İslamiyye' grubunun üst düzey isimlerinin gözaltına alındığı bildirildi.

Endonezya'da cihat yanlısı 'Cemaat İslamiyye' grubunun üst düzey isimlerinin gözaltına alındığı bildirildi.

Aralık ayının başından itibaren düzenlenen operasyonlarda, El Kaide bağlantılı olduğu ifade edilen grubun askeri ve siyasi birçok üst düzey ismi yakalandı.

"Üstad Arif"

Gözaltına alınan ilk ismin 54 yaşında olan ve grubun liderliğini yaptığı ifade edilen "Üstad Arif" olduğu dile getiriliyor. Arif'in 8 aydır grubun liderliğini yaptığı belirtiliyor. Arif'ten önceki lider Para Wijayanto Temmuz ayında tutuklanmış ve "terörizm" suçlamasıyla 7 yıl hapse mahkum edilmişti. Son yıllarda Cemaat İslamiyye'nin yeniden organize sürecine girdiği ve gücünü artırdığı biliniyordu.

Operasyonlarda aynı zamanda "Profesör" lakabıyla anılan grubun bomba uzmanı "Upik Lawanga"nın da yakalandığı açıklandı. Lawanga 14 yıldır Endonezya'nın en çok arananlar listesinde yer alıyordu ve Dr. Azahari Huseyn'in öğrencisi olduğu belirtiliyordu. Huseyn, grubun üst düzey isimlerinden biriydi ve 2002 Bali Saldırısı'nda kullanılan bombaları yapmakla suçlanıyordu. Huseyn 2005 yılında Doğu Java'da çıkan bir çatışmada öldürülmüştü.

"Aris Sumarsono"

Üstad Arif'ten kısa bir süre sonra, grubun askeri lideri olduğu öne sürülen biyolog Aris Sumarsono da gözaltına alındı. "Zülkarneyn" olarak da bilinen isim, Sumatra adasındaki Doğu Lampung ilçesinde evine düzenlenen baskında yakalandı.

12 Aralık'ta yakalanan isim 2002 Balı Saldırıları'nda rol oynamakla suçlanıyor ve uzun süredir aranıyordu. Sumarsono'nun daha önce Afganistan'da da eğitim aldığı öne sürülüyor.

Aris Sumarsono, 2005 yılından bu yana Birleşmiş Milletler'in El Kaide ve Taliban bağlantılı isimlere yaptırım listesinde yer alıyor.

Sumarsono, grubun önceki askeri lideri olarak bilinen "Hambali" lakaplı Encep Nurjaman'ın 2003 yılında Tayland'da yakalanması sonrasında askeri lider olarak görevlendirilmişti.

Son günlerde Endonezya'nın cihat yanlısı gruplara karşı operasyonları sıklaşıyor. Son olarak, "Pembela İslam" olarak da bilinen "İslam'ı Savunanlar Cephesi" lideri Habib Rizieq Shihab da geçtiğimiz gün gözaltına alındı.

El Kaide bağlantılı olduğu belirtilen cihat yanlısı Cemaat İslamiyye'nin son operasyonlarla büyük bir darbe almış olsa da faaliyetlerini sürdüreceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.