Endonezya'nın başkenti değişiyor

Endonezya'nın başkenti değişiyor

Endonezya'nın yeni başkenti Cakarta'dan Borneo Adası'na taşınacak.

Endonezya'nın yeni başkenti Cakarta'dan Borneo Adası'na taşınacak.

Endonezya Meclis Başkanı Puan Maharani, Salı günü parlamentonun ülkenin başkentini Cakarta'dan Borneo Adası'na taşımayı teklif eden önergeyi onayladığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun isteğine hukuki bir çerçeve sağlayan yeni devlet başkenti yasası, başkentin gelişimi için gereken yönetmelikleri ve sermayeyi kapsıyor.

Cava Adası'nda bulunan ve 16'ncı yüzyılda kurulan Cakarta şehri, ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği 1945'ten bu yana başkentti.

Yeni kararla beraber başkent, Borneo Adası'nın Endonezya hakimiyetindeki bölümü olan ve Kalimantan olarak bilinen bölgenin doğusuna taşınacak.

Büyük ölçüde sıfırdan inşa edileceği ifade edilen şehre "Nusantara" ismi verilecek. Nusantara, Güneydoğu Asya'daki takımadaların geneline verilen Eski Endonezce bir isim. Bu isim ülkede, Endonezya'yı oluşturan takımadaları ifade etmek için de kullanılıyor.

Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo 2019 yılında yaptığı açıklamada başkenti bölgedeki Kutai Kartanegara ve Penajam Paser bölgelerine taşımak istediğini belirtmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.