Erdoğan-AB görüşmesinden uzlaşı çıkmadı

Erdoğan-AB görüşmesinden uzlaşı çıkmadı

Türkiye ve Avrupa Birliği'nin Varna şehrinde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından AB yetkilisi Donald Tusk, Türkiye ile anlaşmaya varamadıklarını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye, Bulgaristan’ın Varna şehrinde ortak ilişkileri görüşmek için bir araya geldi.

Toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Dönem Başkanı Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker katıldı.

Toplantının ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında sözü ilk önce Donald Tusk aldı:

Tusk: Uzlaşı sağlayamadık

Donald Tusk basın toplantısında şöyle konuştu:

"Görüşmede, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü, Suriye’deki durum konularındaki endişelerimizi dile getirdik. Türkiye-AB ilişkilerinin ilerlemesi için bu konulardaki duruşumuz net. Ancak bugünkü görüşmede bir uzlaşı sağlayamadık, mutabakata varamadık. Hala ilerleyen zamanlarda bunun mümkün olabileceği umudunu taşıyorum.”  

“Türkiye’nin mülteciler konusundaki çalışmaları dolayısıyla kendilerini takdir ediyoruz. Türkiye’nin darbe girişimi sırasında büyük zarar gördüğünü de biliyoruz. Türkiye ile üye ülkeler arasındaki iyi ilişkiler de önemli bir husustur ve Türkiye’nin üyelik sürecinin önemli bir kısmıdır. Hala bazı endişeler var. Ege Denizi’ndeki eylemler konusunda, Kıbrıs konusunda ve bazı AB vatandaşlarının tutuklanması konusunda… Kıbrıs kendi kaynaklarını araştırma hakkına sahiptir.

Türkiye’nin Afrin’deki harekatıyla ilgili endişelerimizi ilettik. Türkiye’nin bu hareketlerini iyi yönlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Erdoğan: Türkiye üzerine düşeni yaptı

Tusk’ın ardından söz alan Erdoğan şunları söyledi:

"Türkiye-AB ilişkilerinde zorlu bir dönemi geride bırakmayı umuyoruz. AB ile önceki görüşmelerimizde ortak meselelerimizin çözümüne ilişkin karşılıklı taahhütlerde bulunmuştuk. Türkiye’nin başta düzensiz göç olmak üzere sorumluluklarını fazlasıyla yerine getirdiğini söylemek gerekir. 3 milyar avroluk taahhüdün 1 milyar 800 milyon avroluk kısmı iletilmiştir. Ülkemizdeki Suriyeliler için bu adım çok daha rahatlatıcı olacaktır. İnsani krizlerde bürokratik hantallığa tahammül yoktur.

Ülkemizin üzerinde düşeni yaptığı bir diğer konuysa, vize serbestisidir. AB bu noktada adımını bir an önce atarsa bizi rahatlatacaktır. Bu, siyasi bir mesele haline getirilmemelidir. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çalışmasına başlanması konusundaki beklentimizi de dile getirdik. 

AB adil bir tutum takınmadığı sürece Kıbrıs meselesinin çözümünde katkısı olamayacaktır. Adanın etrafındaki doğal kaynaklara dair karar alma mekanizmalara Kıbrıslı Türklerin dahil edilmesi, uluslararası hukukun gereğidir. AB’yi Kıbrıs konusunda hakkaniyetli olmaya çağırıyoruz. 

AB ülkelerine bir kez daha seslenmek istiyorum: Gelin Balkanlarda birlikte çalışalım, gelin uluslararası konularda işbirliğimizi genişletelim."

Bulgaristan Başbakanı Borissov ise Türkiye ve AB'nin tekrar diyalog yolunu açmasının büyük bir başarı olduğunu vurgulayarak, "Haziran sonuna kadar kaydettiğimiz gelişmelere göre tekrar bir araya geleceğiz." dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.