Erdoğan ile Putin'in görüşmesi başladı

Erdoğan ile Putin'in görüşmesi başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti için saat 14.05'te Rusya'nın Soçi kentine gitti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Erdoğan ve Putin arasındaki kritik görüşme başladı. 

Toplantı öncesi iki lider de basın mensuplarına açıklama yaptı. İki lider zirvenin ilk mesajlarını paylaştı. 

Erdoğan: Ortak açıklama bölgeye umut getirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajlarından satır başları şöyle: 

"Siyasi, askeri, ekonomik birçok konularda fikir alışverişlerimiz birbirimizi güçlendirecek boyuttadır."

"Soçi'den çıkacak açıklama inanıyorum ki bölgeye de çok daha farklı bir umut olacaktır."

"Bölgesel konulardaki dayanışmamız bölgeye umut verir. Şu anda sadece bölgemiz değil dünyanın gözü inanıyorum ki bugün Soçi'de."

Putin: İlişkilerimiz gelişiyor

Rusya Devlet Başkanı Putin'in mesajlarından öne çıkanlar şöyle:

"Görüşeceğimiz çok konu var. Bazıları komplike konular. Bunları hem gözden geçireceğiz hem de bunların çözüm yollarını arayacağız."

"İlişiklerimiz pozitif bir biçimde gelişiyor, ticari olarak oldukça yoğun tempoda büyüyor. Bölge güvenliği açısından da ilişkilerimiz gelişiyor. Ayrıca geniş çapta uluslararası siyasete yönelik olarak da ilişkilerimiz gelişiyor."

10 günde ikinci Suriye toplantısı

Geçen hafta İran'ın başkenti Tahran'da Ruhani'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Suriye" konulu Türkiye-Rusya-İran Zirvesi'nin müzakere süreci, tüm dünya televizyonlarına da ilk kez canlı yansımıştı. 7 Eylül'deki bu zirve daha önce Soçi ve Ankara'da da liderler düzeyinde gerçekleştirilmişti.

Meseleye yönelik görüşme trafiğinin bir yenisine bugün Soçi ev sahipliği yapıyor. Son 10 günde ikinci kez "Suriye" meselesi için yan yana gelen Erdoğan ve Putin, bu yıl toplamda dördüncü kez baş başa görüşüyor.

"İnsani yardım koridoru" konusu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov cuma günü Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Türk partnerlerimizle yoğun bir şekilde İdlib'deki durumu varılan anlaşmalara uygun çözmeye çalışıyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

Rus-Alman forumunda yaptığı konuşmada ise Lavrov, "İdlib'de bulunan gruplarla yapılan yerel anlaşmaların yanı sıra İdlib'den ayrılmak isteyenler için insani yardım koridoru oluşturuluyor." demişti.

Lavrov, bugün Soçi'de yapılacak görüşmeye ilişkin ise "Tahran'da 7 Eylül'de İdlib bölgesi meselesini siviller için en az riskle nasıl çözeceklerini görüşmüşlerdi. Şimdi Rus ve Türk diplomatlarla askeri uzmanlar arasında görüşmeler yapılıyor. Pazartesi günü devlet başkanları bu durumu inceleyecek." bilgisini aktarmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.