Erdoğan, İran dini lideri ile görüştü: 'Ortadoğu'yu parçalamak istiyorlar'

Erdoğan, İran dini lideri ile görüştü: 'Ortadoğu'yu parçalamak istiyorlar'

Hamaney, IKBY'deki referandumla ilgili 'İran ve Türkiye bu olaya karşı mümkün olan her adımı atmalı' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile Çarşamba günü Tahran'da yaptığı görüşmede, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin bağımsızlık referandumuyla ilgili "affedilemez bir hata" yaptığını söyledi.

Erdoğan, "Elimizdeki şüphe götürmeyen kanıt ve belgelere göre, ABD ile İsrail, Kürdistan konusunda genel bir mutakabata vardı ve Barzani de bu referandumu düzenleyerek affedilemez bir hata yaptı" dedi.

Erdoğan, Çarşamba günü bir günlük resmi bir ziyaret için İran'a gitti. Akşam saatlerinde de Hamaney'in makamından, görüşmede ele alınan konulara dair yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Erdoğan'ın görüşmede, ABD, Fransa ve İsrail'in "Orta Doğu'daki ülkeleri parçalamak istediklerini" belirttiği ifade edildi.

Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı, "Suriye için de aynı planı yapıyorlar. İran ve Türkiye'nin bu konuda ortam bir tutum belirlemesi çok önemli" dedi.

Hamaney de IKBY bağımsızlık referandumunu "yeni bir İsrail" yaratma çabası olduğunu da belirtti.

Açıklamaya göre, ikili görüşmede Hamaney, "Amerika ve Avrupa devletlerinin bu konudaki görüşleri, İran ve Türkiye'den çok farklı. Amerika her zaman İran ve Türkiye'ye karşı bölgede sıkıntı yaratacak bir kaynak yaratma peşinde olmuştur. Bu nedenle Amerikalılar ve Avrupalılara asla güven olmaz" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.