Erdoğan: İstanbul'u içinde sürüklendiği fetret devrinden çıkaracağız

Erdoğan: İstanbul'u içinde sürüklendiği fetret devrinden çıkaracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da restorasyonu tamamlanan tarihi Vaniköy Cami açılış töreninde konuştu.

Erdoğan törende yaptığı konuşmada, "Bizden önce on yıllar boyunca ihmal edilen İstanbul, 1994'ten itibaren adeta altın yıllarını yaşadı. Ancak son birkaç yıldır bir fetret devrine girdiğini üzülerek görüyoruz. İnşallah bu fetret devrinden İstanbul'umuzu çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

1665´te Vani Mehmed Efendi tarafından yaptırılan, 2020 yılı Kasım ayında çıkan yangında hasar gören ve büyük oranda tahrip olan Üsküdar´daki Vaniköy Camii´nin restorasyonu tamamlandı ve ramazan ayından yeniden hizmete girdi. Boğazın incisi olarak isimlendirilen İstanbul´un simge yapılarından olan caminin restorasyon sonrası ibadete açılış programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı.

Cuma namazını da burada kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan´a Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Davut Gül, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de eşlik etti.

Erdoğan'ın ifadelerinden öne çıkanlar şu şekilde:

"Ecdad yadigarı eserlerimizi korumayı, köklerimizi ve manevi bağlarımızı da muhafaza etmek bakımından gerekli görüyorum. Önümüzdeki 9 ay süresinde hep birlikte çalışarak inşallah İstanbul´u içinde sürüklendiği bu Fetret Devri'nden hep beraber çıkartacağız.

"Yalanlarla İstanbullu kardeşlerimizin zihnini bulandırmaya çalıştılar"

Tarihi Vaniköy Camii Üsküdar´ımızın sembol mekanlarından biriydi. Boğazın incileri arasında yer alan 358 yıllık Vaniköy Camii, maalesef 2 buçuk yıl önce çıkan yangında çok ağır hasar görmüştü. Camimizin ahşap çatısı ile mahfil bölümü tamamen yanmış, hünkar kasrının iç mekanları da kullanılamaz hale gelmişti. Bir Üsküdar sakini ve aşığı olarak bizim de yüreğimizi yakan bu yangın sonrasında malum çevreler hemen istismara başladılar. Buranın komple yıkılarak ranta açılacağını ifade ettiler. Akla, vicdana ve ahlaka sığmayan bir sürü tezvirat yaydılar. Her zaman yaptıkları gibi yalanlarla, çarpıtmalarla, bühtanlarla İstanbullu kardeşlerimizin zihnini bulandırmaya çalıştılar. Biz bunların hiçbirine kulak asmadık.

Ata yadigarı şu nadide eseri şehre vefa misyonuyla yeniden ihya etmek için süratle harekete geçtik. İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğümüz, Mehmet Vani Vakfı ve Kalyon Vakfı arasında bir restorasyon protokolü imzalandı. Kapsamlı bir hazırlık sürecinden sonra Kalyon Vakfı camimizi aslına uygun olarak tekrar şehrimize kazandırmak amacıyla hemen kolları sıvadı. Çam kerestereleri Dursunbey´den, meşe keresteleri Yenice´den, mermerleri Marmara Adası´ndan temin edilerek camimiz tamamen özgün malzeme kullanılarak yenilendi. Ayrıca camide yer alan Hünkar Kasrı´nın zemin katı kütüphane olarak vatandaşlarımızın istifadesine sunuldu.

Titiz bir çalışmayla seçilen yaklaşık bin 600 eser, başta gençlerimiz olmak üzere camimizi ziyaret eden herkesin kullanımına açık olacak.

Bizden önce on yıllar boyunca ihmal edilen İstanbul, 1994´ten itibaren mahalli idareler boyutuyla da altın yıllarını yaşamıştı ancak İstanbul´u birkaç senedir, yerel hizmetler noktasında tekrar bir fetret devrine girdiğine üzülerek şahit oluyoruz. Önümüzdeki 9 ay süresinde hep birlikte çalışarak inşallah İstanbul'u içinde sürüklendiği bu fetret devrinden hep beraber çıkartacağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun."

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.