Erdoğan krizi çözme girişimi için Körfez turuna çıkıyor

Erdoğan krizi çözme girişimi için Körfez turuna çıkıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez'de patlak veren krizle ilgili görüşmeler yapmak üzere taraf ülkelere bir dizi ziyaret gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü Körfez ülkelerini kapsayan iki günlük ziyarete çıkıyor. Ziyaretin amacı Katar ve 4 Arap ülkesinin dahil olduğu krize çözüm bulmak.

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn teröre destek verdiği gerekçesiyle Katar’la ilişkileri keserek kara ve hava ambargosu uygulamaya başlamıştı. Katar suçlamaları reddediyor.

Eski Katar Büyükelçisi Mithat Rende’ye göre Türkiye, barış ve istikrara yönelik katkı sunmaya çalışıyor. Rende, Erdoğan’ın tarafları biraraya getirmeye çalışacağını, muhtemelen arabuluculuk yapacağını belirtti.

Erdoğan ziyaretine Cidde’den başlayacak, Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la görüşecek. Erdoğan daha sonra Kuveyt’e geçecek ve Emir Şeyh Sabah el Ahmed el Sabah’la biraraya gelecek, ardından da Katar’a giderek Emir Şeyh Tamim bin Hamad el Sani’yle görüşecek.

Bazı gözlemciler Erdoğan’ın arabuluculuk çabasının Ankara’nın Doha’ya verdiği güçlü destek nedeniyle başarıya ulaşmasının zor olduğunu kaydediyor.

Ankara’nın Katar’daki askeri üs de krizin ana unsurları arasında yer aldı. Suudi Arabistan liderliğindeki ülkelerin Katar’a verdiği ve 13 isteğin bulunduğu listede üssün kapatılması istendi. Bu istek daha sonra geri çekildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin her zaman yapıcı rol oynadığı görüşünde. Kalın, isteklerin azaltılmasının ve Türk üssünün kapatılması isteğinin geri çekilmesinin de olumlu gelişme olduğunu belirtiyor.

Ankara, üssün taraflı olarak düşünülmesine karşı çıkıyor. Eski Büyükelçi Rende, Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ne F-16 eğitimi verdiğini hatırlatıyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.