Erdoğan-Putin görüşmesi Soçi'de başladı

Erdoğan-Putin görüşmesi Soçi'de başladı

Ağırlıklı olarak Suriye ve İdlib özelinde konuların görüşüleceği zirve Rusya'nın Soçi kentinde başladı.

Ağırlıklı olarak Suriye ve İdlib özelinde konuların görüşüleceği zirve Rusya'nın Soçi kentinde başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün Soçi'de yapacakları görüşmede en ağırlıklı konu, Suriye'nin İdlib bölgesinde son dönemde yaşanan askeri hareketlilik ve hava operasyonları olacak.

Ancak iki liderin Soçi buluşması, İdlib başta olmak üzere bölgesel konuların da ötesinde bir önemde görülüyor. Bunun en başta nedeni Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantısı için gittiği ABD'den, Ankara'nın hem Washington hem de Moskova ile ilişkilerini etkileyecek önemde mesajlar vermesi.

Türk ve Amerikan basınına verdiği demeçlerde, Biden yönetimini Kuzey Suriye'de "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) adı altında YPG/PKK'ye destek vermekle suçlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yönetimle gidişatın "hayra alamet olmadığını" kayda geçirmişti.

Amerikan güçlerinin Afganistan'dan olduğu gibi Suriye'den çekilmesini tercih ettiğini belirten Erdoğan, Rusya ile ilişkileri ise "Putin bize hiç yanlış yapmadı" sözleriyle övmüştü.

Erdoğan, bir soru üzerine, ABD'nin yaptırım tehdidine rağmen Türkiye'nin ikinci S-400 hava savunma sistemini de alacağını söylemiş, Amerikan Dışişleri Bakanlığı da böyle bir adımın Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) uyarınca sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu mesajlarıyla oluşturduğu arka plan, ABD ile ilişkilerdeki sorunların ön plana çıkacağı, buna karşın farklı pozisyonlarda olsa bile Rusya ile işbirliğini gölgelememe arayışı olarak değerlendiriliyor.

Türkiye askeri çözüm istemiyor

Putin'in 2017'den bu yana süren İdlib bunalımının çözülmesi adına kalıcı adım atılması için Erdoğan'a baskıda bulunacağı öngörülüyor.

Esed rejimi ve Rusya'nın bölgedeki muhalif gruplara tahammüllerinin kalmadığı ve buna bağlı olarak rejim güçlerinin  İdlib içine doğru yayılımını sürdürdüğü bölgeden gelen haberler arasında. Son dönem artan saldırılar da Türkiye'ye verilen bir mesaj olarak görülüyor.

Türkiye ise soruna askeri bir çözüm bulunmasına karşı. Olası bir operasyonunun üç milyondan fazla insanın yaşadığı İdlib'de yeni bir insani trajediye ve kitlesel göç hareketine neden olacağını öngören Ankara, Rusya'ya Şam yönetimi ile muhalefet arasında başlayan ancak bir sonuç alma olasılığı giderek azalan anayasa komitesi çalışmalarına odaklanma çağrısında bulunuyor.

Kaynak: BBC Türkçe, Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.