Erdoğan-Putin zirvesinden tahıl koridoru mesajı çıktı

Erdoğan-Putin zirvesinden tahıl koridoru mesajı çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleşen görüşmenin en önemli maddesi tahıl koridoruydu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’de görüşme sonrası açıklama yaptı.

Putin konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"İki ülkenin ticaret hacminde daha etkin bir şekilde yerli para birimini kullanıyoruz. Türk ekonomisine ucuz doğalgaz sevkiyatı devam edecek. Tarım alanındaki iş birliğimiz hızla gelişiyor. Turizm konusunda ilerleme kaydettik, çalışmalarımız devam edecek. Tahıl koridoru anlaşmasının sona ermesi küresel gıda pazarını çok fazla etkilemedi. Rusya'nın tarım ürünleri ihracatına ilişkin yaptırımlar kaldırılacaksa, tahıl koridoru anlaşmasını canlandırmaya hazırız. Yeni anlaşma için Rusya’ya yaptırımlar kaldırılmalı."

Görüşme sonrası açıklamada bulunan Erdoğan, "Çok boyutlu iş birliğimizi güçlendirmek için atılabilecek adımları değerlendirdik. Yılın ilk 7 ayında 3,5 milyon Rus turist ülkemize geldi. Eksiklikler giderilerek Karadeniz girişimi devam ettirilmeli. (Karadeniz girişimi) beklentileri karşılayacak bir çözüme kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum. İkinci bir adım olarak Sinop nükleer enerji santrali konusunu ele aldık ve bu alanda atılacak adımla Türkiye sınıf atlayacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Tahıl sevkiyatı) BM ile önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazırladık. Bu yeni süreç vasıtasıyla netice almanın mümkün olduğu kanaatindeyim. Ukrayna'nın, Rusya ile müşterek adımların atılabilmesi noktasında yaklaşımlarını tabii ki yumuşatması gerekiyor. (BM ile hazırlanan tahıl sevkiyatına ilişkin ortak öneri paketi) Türkiye olarak beklentileri karşılayacak çözüme kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Putin görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye'den Rusya'ya tarım sevkiyatlarının artırılabileceğini söylemişti. Putin gaz merkezi görüşmelerine dair "Umarım ki yakında sonuçlanır" ifadesini kullanmıştı.

Putin ayrıca Erdoğan ile Ukrayna krizini görüşeceklerini belirterek "Tahıl anlaşmasını gündeme getireceksiniz, biz bu görüşmelere açığız” diye konuşmuştu.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise görüşme öncesi açıklamasında "Tahıl koridoruna dair yapacakları görüşmeden sonra Putin'le dünyaya verilecek mesaj, özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım, çok önemli olacak" dedi.

Erdoğan ayrıca, "Merkez Bankası başkanlarımızın görüşecek olmalarının, ikili ilişkilerde yerli para birimine adım atma noktasında önemli olduğuna inanıyorum" ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: Bloomberg HT

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum