Erdoğan: Su stresi çeken bir ülkeyiz

Erdoğan: Su stresi çeken bir ülkeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1. Su Şurası Lansmanı'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1. Su Şurası Lansmanı'nda konuştu.

"Önümüzdeki dönemde su yönetimindeki yetki çatışmasını önlemek amacıyla Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz" diyen Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Türk ekonomisine yıllık 427 milyon liraya yakın katkı sağlanmıştır. Aralarında baraj suyu, içme, sulama tesislerinin yer aldığı toplam yatırım tutarı 5 milyar 200 milyon liraya varan bu tesislerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bugün ikinci olarak 1. Su Şurası'nın da tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sunacağına inandığım Su Şurası'nın başarılı geçmesini temenni ediyorum."

"Su, bütün canlılar gibi insanlık içinde vazgeçilmez bir nimettir. Ekonomik kalkınma ve büyüme için de su ikamesi olmayan şeylerden biridir. İsrafı engellemek önem arz ediyor. Nüfusun hızla çoğalması, ilkim değişikliği gibi nedenlerle su ihtiyacının giderek arttığını görüyoruz. su kıtlığına bağlı olarak ekolojik denge bozulmaktadır. Bu vahim tablo ise sosyal çalkantılardan düzensiz göçe kadar pek çok soruna sebebiyet veriyor. 2025'e kadar 700 milyondan fazla kişi su kıtlığı nedeniyle göç riski altında."

"Bu karamsar tablodan ülkemizin etkilenmemesi elbette mümkün değildir. Biz su zengini bir ülke de değiliz. Su stresi çeken bir ülkeyiz. Elimizdeki sınırlı su kaynaklarını Irak ve Suriye gibi iki komşumuzla paylaşmak durumundayız. Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında maiyet itibariyle hiçbir fark yoktur. Su meselesini ikili ilişkilerde hiçbir zaman tehdit unsuru olarak kullanmadık."

"Tarımsal sulama sistemlerini yenilememiz gerekiyor. Bireysel tasarrufu teşvik ederek mevcut kaynaklarımızı daha verimli kullanmalıyız. Son 19 yılda çevrecilik adına ruhen ve fiziken çevreyi kirletenlere inat 8697 yeni tesis kazandırdık. Şehirlerimizin 2040, 2050 ve 2071 yıllarına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını planladık. Asya ve Avrupa'yı 4 metre çapındaki 5551 metre uzunluğundaki dev su tüneli ile birleştirdik.  26 adet yeraltı barajı inşa ettik. 2023'e kadar tamamlanan yeraltı barajı sayısını 150'ye yükselteceğiz. Türkiye olarak su arıtma teknolojilerine büyük yatırım yapıyoruz."

"Sanayi sektöründe suyun verimli kullanımı için gereken tedbirleri alıyoruz. Sulamada hale yüzde 46 olan randımanı 2024'e yüzde 55'e yükseltmeyi hedefliyoruz. 2007'de yaşanan büyük kuraklıktan sonra 81 vilayetimiz için içme suyu eylem planları hazırladık. Önümüzdeki dönemde tüm bu alanlara yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde su yönetimindeki yetki çatışmasını önlemek amacıyla Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz."

"Günlük 315 bin metreküp suyu arıtarak, tarımsal sulamada yeniden kullanılabilecek şekilde insanımızın hizmetine sunuyoruz. Geçen yıl tarım sektörü yüzde 4,8 gibi önemli bir büyüme rakamına ulaştı."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.