Erdoğan ve Sisi'den İsrail'e Refah saldırısını durdurma çağrısı

Erdoğan ve Sisi'den İsrail'e Refah saldırısını durdurma çağrısı

Recep Tayyip Erdoğan Kahire'de Abdülfettah Sisi ile bir araya gelerek yıllarca süren gerginliğin ardından ilişkileri yeni bir boyuta taşıdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, Kahire'de ikili görüşmelerde bulunurken İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'a yönelik yaklaşan saldırısının durdurulması çağrısında bulundu.

Erdoğan'ın Çarşamba günü Mısır'a yaptığı ziyaret, Ankara ve Kahire arasındaki ilişkilerin yıllar süren gerginlik ve soğukluktan sonra yeniden rayına oturduğu bir döneme denk geliyor.

On yılı aşkın bir süreden sonra Kahire'ye ilk ziyaretini gerçekleştiren Erdoğan, Salı günü Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret ederek BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan ile görüştükten sonra Mısır'ın başkentine geçti.

Mısır devlet medyasına göre Erdoğan Sisi ile Kahire'deki İttihadiye sarayında bir araya geldi. Daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenleyen Sisi, görüşmelerin ikili ilişkiler ve bölgesel sorunlar, özellikle de Gazze'deki savaşı durdurma çabaları üzerine odaklandığını söyledi.

Sisi, nihai hedefi bağımsız bir Filistin devleti kurmak olan İsrail-Filistin barış görüşmelerini yeniden başlatmak için [Gazze'de] derhal ateşkes sağlanması ve Batı Şeria'da sükunetin sağlanması gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

"Barış ve istikrar için" Mısır'la işbirliği

Erdoğan, Türkiye'nin bölgede barış ve istikrarın tesisi için Mısır ile her düzeyde görüşmeleri artırmaya kararlı olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Gazze'de akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle işbirliği ve dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz" dedi.

Mısır ve Türkiye'nin yolları, 2013 yılında Mısır ordusunun Müslüman Kardeşler'den olan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevden alınıp hapse atıldığı kanlı darbe sonucu ayrılmıştı.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Ankara, Mısır ve diğer bölgesel güçlerle yıpranmış bağlarını onarmaya çalışırken Sisi rejimine yönelik eleştirilerinden vazgeçti. Kasım 2022'de Erdoğan ve Sisi Katar'da düzenlenen Dünya Kupası sırasında el sıkışırken görüntülendi.

Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah kentine yaklaşan İsrail saldırısıyla birlikte Gazze'deki savaş kritik bir noktaya ulaştı. 1.4 milyon insan -bölge nüfusunun yarısından fazlası- çadır kamplarına ve dolup taşan apartman ve barınaklara sıkışmış durumda.

"Refah'a kara saldırısından kaçınılmalı"

Sisi ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Refah'ta bir kara saldırısından kaçınması çağrısında bulundu ve İsrail hükümetini Gazze'de "katliam" yapmakla suçladı.

Erdoğan, "Gazze'yi insansızlaştırma çabaları kabul edilemez" dedi.

Mısır, Refah'a yönelik bir kara saldırısının yüz binlerce yerinden edilmiş Filistinliyi sınırın ötesine ve Mısır'ın Sina Yarımadası'na iteceğinden endişe ediyor. Mısır, ülkesinin İsrail ile onlarca yıllık barış anlaşmasını (Camp David) askıya almakla da tehdit etti.

Mısır, Katar ve İsrail'in önemli müttefiklerinden ABD ile birlikte ateşkes ve Hamas'ın elinde kalan 130 esirin iadesi için arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Müzakereciler Salı günü Kahire'de görüşmelerde bulundu ancak bir ilerleme kaydedildiğine dair herhangi bir işaret yoktu.

Erdoğan ayrıca Türkiye'nin Gazze'nin yeniden inşası için Mısır ile işbirliğine hazır olduğunu söyledi ve Mısır ile ticaret hacmini kısa vadede 15 milyar dolara çıkarma sözü verdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre İsrail 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 28.500’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Ölenlerin yarısından fazlasını kadın ve çocukların oluşturduğu ifade ediliyor.

Yardım kuruluşlarına göre İsrail saldırısı kuşatma altındaki bölgenin büyük bölümünü enkaza çevirdi ve nüfusun yüzde 80'inden fazlasını yerinden etti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.