Erdoğan'dan Fırat Kalkanı açıklaması: Bab’a kadar gidiyoruz, gideceğiz

Erdoğan'dan Fırat Kalkanı açıklaması: Bab’a kadar gidiyoruz, gideceğiz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde başlatılan ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunun devam edeceğinin sinyalini verdi.

ABD’ye gitmeden önce basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Birleşmiş Milletler 71’inci genel kurul görüşmelerindeki temaslarında dile getireceği konulara değindi.  Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ABD askerlerinin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçıları tarafından kovulmasında suçun ABD’de olduğunu söyleyip, “Özel kuvvetler ÖSO tarafından istenmedi. ÖSO’ya yönelik ABD’li yetkililerin davranışları süreci bu yöne itti. Bizim yetkililerimiz, bizim özel kuvvetler mensuplarımız 30 kadar ABD’li özel kuvvetleri oradan çıkardı” dedi.

‘Münbiç’i PYD’ye ait gibi göstermek istiyorlar’

Erdoğan, Türkiye’yle sınır kenti Tel Abyad’a asılan ABD bayraklarını nasıl yorumladığı sorusuna “Maalesef başından beri kesinlikle Suriye’nin kuzeyinde bir PYD yanında YPG bir terör örgütü oluşmasına müsaade etmeyeceğimizi söyledik” diyerek cevap veren Erdoğan, Tel Abyad’ın Arap yerleşim yeri olmasına rağmen IŞİD’in ardından PYD ve YPG’ye bırakıldığını söyledi.

Erdoğan, “Bu tabi ilk değil, Haseke’den başladılar. Hedef Afrin’le bütünleşmek üzere Akdeniz’e ulaşmak. Biz neden sabır sabır bekledik de Gaziantep’teki olaydan sonra patladık? Münbiç operasyonu var ki, biz Münbiç operasyonunda kesinlikle YPG olmayacak dedik. Neden çünkü Münbiç yüzde 98’i Araplara ait bir yerdir. Burası kuzeyden güneye olmaz, gelin güneyden kuzeye yapalım dedik. Münbiç’i PYD’ye ait bir yer gibi göstermek istiyorlar” diye konuştu.

‘Bizi dinleyin ya’

ABD’ye de sitemde bulunan cumhurbaşkanı, “Üç dört ay sürer dediler, 15 günde iş bitti. ‘Haklıymışsınız’ diyorlar. Haklı olmak bir şey getirmiyor. Bu bölgeyi bilen biziz. Buradaki insanların ruhunu okuyan biziz. Bizi dinleyin ya. Biz sizinle NATO’da ortağız. Gelin el ele verelim burayı bu pislikten temizleyelim”diye konuştu.

Erdoğan, Fırat Kalkanı’nın devam edeceğini de şöyle anlattı:“Şimdi ne oldu? Cerablus’a halk dönüyor, El Rai devam ediyor. Sonra Bab’a kadar gidiyoruz. Ya gideceğiz. Biz buraları kendimiz için tehdit unsur olmaktan çıkarmak zorundayız. 90-90 enlemde, 45-45 boylamda burayı güvenli bölge olarak ilan edelim. Bir defa bu bölge hem mülteci sorununu çözmeye yarar. Biz inşaat olayını halledelim, sizler bize mali destek verin.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.