Erdoğan'dan 'Kanal İstanbul' açıklamaları

Erdoğan'dan 'Kanal İstanbul' açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul'a dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kanal İstanbul'un ilk köprüsü için bugün temel atılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sazlıdere Barajı üzerine kurulan köprünün açılış töreninde açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şekilde: 

- Ülkemizin gelişmesi yolunda atılan adımlara bir yenisini ekliyoruz. Bugün Türkiye'nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Proje ile amacımız İstanbul Boğazı'nın güvenliğini sağlamaktır.

- İstanbul Boğazı, dünyanın en kalabalık gemi trafiklerinden birine sahip. 

- Gemi trafiği artarken geçen gemilerin uzunluğu da arttı. Bu gemilerin geçişi boğaz çevresi için büyük risk. Petrolden organik ürüne kadar çok farklı yükler taşıyan gemilerin kaza yapmaları durumunda denizlerimizdeki doğal hayat da çok büyük tehdit altına giriyor. 

- Kanal İstanbul'a İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz.

-  Projenin her aşaması hukuka ve bilime uygun şekilde tamamlandı. 

- Kanal İstanbul'un her biri ayrı emek gerektiren tüm mühendislik ve ÇED çalışmalarının bilimin, tekniğin ışığında, hukukun izinde yürütüldüğünün altını çizmek istiyorum

- Boğaz'dan 1930'lu yıllarda yılda ortalama 3 bin gemi geçiş yapıyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı.

- 2050 yılında Boğaz'dan geçecek gemi sayısının 78 bini bulacağını gösteriyor. Hesaplamalara göre İstanbul Boğazı'nın güvenli gemi geçiş kapasitesi 25 bindi

- Bize sorulmadı denenlere sesleniyorum: Kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulup yola çıkıldı. Sizi dinleseydik bu eserler olmazdı.

- Toplamda 6 köprü inşa edilecek. Bugün ilkinin temelini atıyoruz. 

- Boğaz'ın tarihi ve kültürel dokusunu güvenlik altına almak için de bu projeye ihtiyaç vardır. 

- Kanal İstanbul, dünyanın en çevreci projelerinden olacak.

- Mevcut güzergah 5 ayrı alternatif arasından bilimsel çalışmalara göre en makul ve verimli hat olarak seçildi. Kanalın uzunluğu 45 kilometre. Taban genişliği minimum 275 metre. Derinliği, küsuratı söylemiyorum, 21 metre olarak belirlendi.

- Kanal İstanbul'u yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz

- Kanal İstanbul kendini rahatlıkla finanse edecektir. Türkiye'ye katkısı maliyetiyle kıyaslanamaz. Türkiye, devletin ve milletin kasasından, kesesinden 5 kuruş çıkmadan kendi gelirleriyle finanse edilerek dünya çapında bir esere daha kavuşacaktır.

- CHP, atılan her adımın önünü kesti. Bugün de bunun için çalışıyorlar. Kanal İstanbul'a karşı çıkarak yatırımcıları tehdit ediyorlar. Hatta bankaları tehdit ediyorlar.  Bay Kemal, biz neyi nerede kiminle yapacağımızı çok iyi biliriz. Bak bu çeşme açılış töreni değil, musluk takma töreni de değil. Dünyada örnek kanallardan birinin temelini atıyoruz.

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.