Erdoğan'dan Musul açıklaması: Gelecekleri varsa görecekleri de var

Erdoğan'dan Musul açıklaması: Gelecekleri varsa görecekleri de var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musul operasyonu ve Haşdi Şabi'nin tehditleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Musul operasyonuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

"Senin Bağdat dediğin tamamen Şia'dan oluşan bir ordunun yönetmenidir. 30 bin Haşdi Şabi geliyor diyorlar, geleceği varsa göreceği de var" diyen Erdoğan, "Amerikalı dostlarımıza diyoruz, bizi bu tezgaha getiremezsiniz. Siz Afganistan dediniz Irak mı geldi, NATO dışı ülkeler mi geldi? Biz geldik. Niye terör örgütlerine karşı başka terör örgütlerini yanınıza alıyorsunuz?" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Suriye ve Irak'ta olanları yaşarken, yeni nesil bir şeyi çok iyi bilmeli. Acaba Misak-ı Milli nedir? Bunu çok iyi bilmemiz lazım. Eğer Misak-ı Milli'yi kavrarsak, anlarsak Suriye'deki sorumluluğumuzun, Irak'taki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız.

Eğer bugün 'Musul üzerinde bizim sorumluluğumuz var, onun için hem masada hem de arazide olacağız' diyorsak, bunun bir sebebi var. Bunu durup dururken söylemiyoruz, 'dostlar alışverişte görsün' diye de söylemiyoruz.

Onbinlerce kilometre mesafeden çıkıp geleceksin, o senin için bir hak olacak, neymiş, Bağdat çağırıyormuş. Tamam da bu benim 350 kilometre sınırım, her an tehdit var. Benim burada tarihi sorumluluğum, mesuliyetim var ve biz burada olacağız. Hem arazide olacağız hem de masada olacağız

Irak'ta biz şu anda yürütülmekte olan bu mezhep çatışmalarına kesinlikle taraf olmak istemiyoruz ama oradaki Sünni Arap kardeşlerimizi, Türkmen kardeşlerimizi de birilerine yedirtmek istemiyoruz. Bizim ne Suriye'nin ne Irak'ın topraklarında gözümüz yok. Bize 780 bin kilometrekarelik bu vatan topraklarımız evvelallah yeter. Yeter ki kimsenin bizim vatan topraklarımızda gözü olmasın.

"HİÇBİR TEŞEBBÜSE İZİN VEREMEYİZ"

Bazı üniversitelerimizde, terör örgütleriyle iltisaklı grupların farklı görüşteki diğer öğrencilerimize baskı uyguladığına dair haberler alıyoruz. Eğitim öğretim hakkının, gençlerimizin eğitim öğretim özgürlüğünün engellenmesine yönelik hiçbir teşebbüse izin veremeyiz.

İnşallah önümüzdeki dönem, tüm bu sorunların üzerine gittiğimiz, gereken adımları attığımız ve netice aldığımız bir dönem olacaktır. Bu konuda çok büyük sorumluluk, üniversitelerimize, üniversite hocalarımıza, geleceğimizin teminatı olan gençlerimize düşüyor.

"ABD'LİLER ARADI YARDIM İSTEDİ"

Şimdi DAEŞ Dabık'la ilgili çok değişik şeyler söylüyordu. Dabık bizim tarihimizde de çok önemli. Orayı da temizledik. Şimdi El-Bab-a yürüyoruz. Oraya da ineceğiz. Doğu'da münbiç. Biz koalisyon güçlerine şunu söyledik. Orası yüzde 95 itibari ile araplarındır. Orada PYD ve YPG'nin işi yok. Dün ABD'li dostlar dedi ki bize yardımcı olun. Biz bunu başından beri söylüyoruz. Çünkü burayı biz iyi biliriz.

Şu anda burada da mutabıkız. Rakka'da ne yapacağız dediler, gelin beraber yapalım dedik. Gerekirse oradan DAEŞ boşaltılıp gider, bunun da görüşmeleri yapılıyor. Bizim kimsenin topraklarında gözümüz yok yeter ki kimsenin bizim topraklarımızda gözü olmasın. Biz Irak'ta mezhep çatışmalarına taraf olmak istemiyoruz ama oradaki Sunni ve Arap kardeşlerimizi birilerine yedirmek istemiyoruz.

"30 BİN HAŞDİ ŞABİ GELİYOR DİYORLAR, GELECEĞİ VARSA GÖRECEĞİ DE VAR"

Senin Bağdat dediğin tamamen Şia'dan oluşan bir ordunun yönetmenidir. 30 bin Haşdi Şabi geliyor diyorlar, geleceği varsa göreceği de var.

Amerikalı dostlarımıza diyoruz, bizi bu tezgaha getiremezsiniz. Siz Afganistan dediniz Irak mı geldi, NATO dışı ülkeler mi geldi? Biz geldik. Niye terör örgütlerine karşı başka terör örgütlerini yanınıza alıyorsunuz?

Niye terör örgütlerine karşı başka terör örgütlerini yanınıza alıyorsunuz? Musul operasyonunun bölge halklarından oluşan kuvvetler tarafından yürütülmesi şart. Sahada olacağız. Bağdat yönetimi meseleyi alenen Türkiye düşmanlığına dönüştürmüştür. Musul merkezli bir mezhep çatışması projesine müsaade etmeyeceğiz.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.