Erdoğan'ın kritik Irak ziyareti bölge için ne anlama gelebilir?

Erdoğan'ın kritik Irak ziyareti bölge için ne anlama gelebilir?

Türkiye, su kaynakları ve petrol ihracatı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle Kuzey Irak'a olası geniş çaplı bir operasyon için meşruiyet arayışında.

Ylenia Gostoli | The New Arab | Tercüme: Mepa News

Geçtiğimiz ay üst düzey bir Türk heyetinin Irak'a yaptığı ziyaret sırasında Bağdat'ın PKK’yı yasakladığını açıklaması, Ankara hükümetinin aylardır artan baskısının ardından önemli bir jest oldu.

Geçen ay yapılan görüşmelerin ardından Türkiye ve Irak tarafından yayınlanan ortak bildiride her iki taraf da "PKK örgütünün hem Türkiye hem de Irak için bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu vurguladı" ve "bir mutabakat zaptı imzalanması için çalışmaları yoğunlaştırma" sözü verdi.

Bağdat, PKK'yı resmen bir terör örgütü olarak tanımlamayarak Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere ve AB ile aynı çizgiye gelmekten kaçındı.

Bu önemli açılım, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan ayı ortasında Bağdat'a yapacağı ve on yılı aşkın bir süredir ilk kez gerçekleştireceği ziyaret öncesinde geldi.

Erdoğan, Irak Kürdistanı'nda PKK'yı hedef alan geniş çaplı bir askeri operasyonun yakın olduğu konusunda uyarılarda bulundu.

PKK 1984'ten beri Türkiye’de güvenlik güçleriyle çatışma halinde. Merkezi Türkiye'nin güneydoğusu olan çatışmalarda o tarihten bu yana aralarında sivillerin de bulunduğu 30.000 ila 40.000 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Ancak son yıllarda çatışmaların çoğu, örgütün karargahının bulunduğu ve burada birkaç askeri üs kuran Türkiye'nin rutin olarak hava saldırıları düzenlediği Kuzey Irak'ın yarı özerk Kürt bölgesine taşındı.

Eski istihbarat şefi Hakan Fidan'ın geçen yıl dışişleri bakanlığına getirilmesinden bu yana Türkiye'den gelen baskılar yoğunlaştı.

Londra Metropolitan Üniversitesi'nde siyaset ve uluslararası ilişkiler alanında kıdemli bir öğretim görevlisi olan Ahmet Öztürk, The New Arab'a verdiği demeçte "Mayıs 2023 seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabinesi dramatik bir şekilde değişti" dedi ve özellikle Fidan'ın yanı sıra istihbarat başkanı İbrahim Kalın ve Savunma Bakanı Yaşar Güler'in atanmasına atıfta bulundu.

Güler geçen ay Bağdat'taki toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin Irak'la bir "ortak operasyon merkezi" kurmayı planladığını söylemişti.

Öztürk, "Türkiye'de son birkaç yıldır dış politika ile iç politika büyük ölçüde örtüştü" diyor.

"Erdoğan'ın yeni hükümeti yeni bir açılım süreci ya da PKK ile bir barış süreci geliştirmeye hazır değil, bu yüzden [stratejileri] Kuzey Irak'a baskı yapmak.”

Dış Politika Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Muhammed A. Salih ise PKK yasağının önemli olduğunu ancak daha çok sembolik seviyede kaldığını söyledi.

"Bağdat'ın Irak Kürdistanı bölgelerinde PKK üzerinde bu tür bir yasağı anlamlı bir şekilde uygulayabilecek gücü ya da kontrolü yok."

Bölgedeki kaldıraç

İki ülke, ortak su kaynakları ve Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı üzerinden petrol ihracatı da dahil olmak üzere bir dizi ortak çıkara sahip. Türkiye aynı zamanda Irak'ın ana ticaret ortaklarından biri ve Türk malları Irak'ta oldukça yaygın.

Basra Körfezi'ndeki ülkeleri Türkiye'ye ve ardından Avrupa'ya bağlayacak alternatif bir ticaret yolunun kurulması, Erdoğan'ın ziyareti sırasında ekonomik gündemin üst sıralarında yer alacak gibi görünüyor. Kalkınma Yolu projesi olarak bilinen bu proje, Basra ile Türkiye arasında 'yeni İpek Yolu' olarak lanse edilen bir karayolu ve demiryolu koridoru olacak.

Salih, "Irak, özellikle Başbakan Sudani'nin mevcut hükümeti döneminde, Türkiye'yi bu konuda angaje etmek için çok istekli olduğunu gösterdi" diyor.

"Bu aynı zamanda zor ekonomik koşullardan geçen Türkiye için de karşılıklı olarak faydalı."

Salih, "Ancak su meselesi, özellikle iklim değişikliği endişeleri ve Irak'ın güney kesimlerinde kuraklık ve su eksikliği nedeniyle nüfusun giderek daha fazla yer değiştirdiği gerçeği göz önüne alındığında, Irak için gerçekten çok hayati" diyor.

Türkiye ve Irak su hakları konusunda anlaşmazlık yaşıyor ve Irak, ülkenin tatlı suyunun yüzde 90'ından fazlasını oluşturan Dicle ve Fırat nehirlerinden adil bir pay istiyor. Türkiye bu nehirler üzerinde çok sayıda baraj inşa etmiş durumda.
Irak'taki eski bir Türk diplomat olan Aydın Selcen, "Bağdat'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kabul etmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bağdat'ı ziyaret etmesinden daha önemli” diyor ve ekliyor: "Bağdat'ın gerçekten bir şeyler sunması gerekiyor."

Masadaki bir diğer soru da Irak'ın en büyük ve Kürdistan bölgesinden yapılan ihracat için hayati önem taşıyan Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının uluslararası bir tahkim mahkemesinin kararının ardından geçen yıl Mart ayından bu yana kapalı olması. Boru hattının kapatılmasının Irak'a ve özellikle de Irak Kürdistanı'na 11 ila 12 milyar dolara mal olduğu tahmin ediliyor.

"Petrol meselesi Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) için daha önemli" diye açıklıyor Salih.

"Irak, Ukrayna'daki savaş ve Gazze'deki çatışma nedeniyle zaten çok yüksek fiyatlarla büyük miktarda petrol ihraç ediyor."

Eski diplomat Selcen, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinin ardından imzalanacak mutabakat zaptı muhtemelen Bağdat ve Ankara'nın artık göz göze geldiklerini ve gelecekte çeşitli cephelerde işbirliği yapacaklarını gösteriyor," diyor.

"Bunun anlamı, Ankara'nın devam eden operasyonları için bir tür yasal zemine sahip olmasını sağlamak olacak."

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.