Erdoğan'ın okuduğu şiir sonrası Türkiye ile İran arasında gerilim

Erdoğan'ın okuduğu şiir sonrası Türkiye ile İran arasında gerilim

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan ziyaretinde okuduğu şiirin ardından Türkiye ile İran arasında diplomatik bir gerilim patlak verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ziyaretinde okuduğu şiirin ardından Türkiye ile İran arasında diplomatik bir gerilim patlak verdi.

Erdoğan, geçtiğimiz gün Azerbaycan ziyaretinde "Aras, türküsünü daha güçlü çığıracak. Karabağ şikestesini okuyan nefesler daha yüksek daha güçlü çıkacaktır" şeklinde konuşmuş ve türkünün sözlerini okumuştu:

"Aras'ı ayırdılar
Kum ile doldurdular;
Ben senden ayrılmazdım
Zor ile ayırdılar,
Ay Lâçin,
can Lâçin,
Men sene kurban Lâçin"

Söz konusu türkünün, İran kontrolündeki Güney Azerbaycan ile mevcut Azerbaycan devleti toprakları arasındaki ayrılığı konu aldığı ifade ediliyordu.

İran tepki gösterdi

Olayın ardından İran, gerek resmi kaynaklardan gerekse sosyal medya üzerinden Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki gösterdi.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs'ü Dışişleri Bakanlığı'na çağıran İran, Türkiye'yi sert bir şekilde kınadı. İran Türkiye'ye "yayılmacı imparatorluk devriniz sona erdi" şeklinde bir mesaj iletti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Erdoğan'ın İran'ın toprak bütünlüğünü hedef aldığı suçlamasında bulunarak "Kimse sevgili Azerbaycan'ımız hakkında konuşamaz." ifadesini kullandı.

Olayın ardından İran'da Şii rejime müzahir kesimler Türkiye'yi hedef alan ifadeler sarf ederek, Safevi Devleti'ne övgü dolu ifadeler kullandı. Bazı isimler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Saddam Hüseyin'i hatırlatarak üstü kapalı tehditlerde bulundu.

Özellikle sosyal medyada rejim yanlısı kesim, Türkiye'ye karşı tehdide varan ifadeler kullandı.

Türkiye İran Büyükelçisi'ni çağırdı, tepkiyi iletti

 Gelişmelerin ardından İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Muhammed Ferazmend'e "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik mesnetsiz iddialar konusundaki tepkinin dile getirildiği" belirtildi.

Diplomatik kaynaklar görüşmede İran Büyükelçisi'ne "İran Dışişleri Bakanı Zarif tarafından Twitter yoluyla mesnetsiz şekilde Türkiye'nin hedef alınmasının kabul edilemeyeceği" mesajının iletildiğini ifade etti.

Gelişmelerin ardından İran'da rejime bağlı medya organları ve sosyal medya kaynaklarının Türkiye'yi organize bir şekilde hedef aldığı ve tehdit ettiği göze çarptı.

İki ülke arasındaki diplomatik gerilim halen devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.