Ermenilerin 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' feshediliyor

Ermenilerin 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' feshediliyor

2020 yılının Eylül-Kasım ayları arasında patlak veren İkinci Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan, Karabağ çevresinde Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu birçok toprağını geri almıştı.

Karabağ'daki Ermeni yetkililer tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, Ermenistan'ın kendi ilan ettiği Dağlık "Karabağ Cumhuriyeti"nin başkanı Samvel Şahramanyan'ın 1 Ocak 2024'ten itibaren tüm devlet kurumlarını feshetmek için bir kararname imzaladığı ifade edildi.

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti"nin fesh edileceği bildirildi.

Kararın Azerbaycan ile yapılan son görüşmelerin ardından alındığı belirtildi.

Karabağ operasyonu

Yer yer süren çatışmaların ardından 2023 yılının Eylül ayında Azerbaycan bölgede yeni bir harekat başlatarak Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu son topraklarını da geri almayı hedefledi. Kısa süre devam eden çatışmaların ardından bölgedeki Ermeniler teslim olmayı kabul etti. Azerbaycan ordusu işgal altındaki toprakların önemli bir kısmını geri aldı. Geri kalan bölgelerin de Azerbaycan'a teslimi üzerinde anlaşmaya varıldı.

28 Eylül 2023 itibarıyla Azerbaycan Karabağ'da Ermenistan işgali altındaki birçok kenti kontrolüne almış durumda. Bölgenin başkenti Hankendi'ye yaklaşan Azerbaycan güçlerinin, Ermenilerin tahliyesi sonrasında şehre gireceği düşünülüyor.

Karabağ'da son durum

karabag-28.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

wp.gif

 
 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.