"Eş Şebab, Somali dışında Batılı hedeflerin peşine düşebilir"

"Eş Şebab, Somali dışında Batılı hedeflerin peşine düşebilir"

ABD’nin Afrika Kuvvetleri Komutanı General Stephen Townsend, Somali’deki Eş Şebab grubunun ise artık Afrika dışında da Amerikalıları vurma kapasitesine sahip olabileceğini öne sürdü.

ABD’nin Afrika Kuvvetleri Komutanı General Stephen Townsend, Somali’deki Eş Şebab'ın artık Afrika dışında da Amerikalıları vurma kapasitesine sahip olabileceği ve Amerikalıların hedef alınabileceği yerler arasında ABD’nin de sayılabileceğini öne sürdü.

Townsend, "Bu Washington ya da istihbarat birimleri arasında çok kabul gören bir yaklaşım değil. Ancak bir komutan olarak içgüdülerim saldırı olabileceğini söylüyor’’ dedi.

Amerikalı yetkililer en son geçen ay yaptıkları bir açıklamada El Kaide ile ilişkili örgütün, Somali dışında Batılı hedeflerin peşine düşebileceğini ancak ABD’ye saldırma kapasitesinden yoksun olduğunu ifade etmişti.

Eş Şebab’ın Afrika kıtasındaki en büyük tehdit olmaya devam ettiğini belirten Amerikalı general, geçen bir yıl boyunca örgütün Somali’de büyük hareket serbestisine sahip olduğunu hatırlattı. Townsend örgütün büyüdüğü, güçlendiği ve cesaret kazandığı uyarısında bulundu.

‘‘Somali’deki ABD askeri sayısı yetersiz’’

2020’nin sonunda eski ABD Başkanı Donald Trump, döneminin son dış politika hamlelerinden biri olarak Somali’deki 800 Amerikan askerini ülkeden çıkartma kararı almıştı. Townsend o günden bu yana geçen yaklaşık 15 aylık sürede, askerlerinin Somali’ye gelip giderek çalışmalarını sürdürdüklerini, ülkede sürekli kalan ABD askeri sayısının ise 100 olduğunu bildirdi.

Townsend, bu sayının yetersiz ve etkisiz olduğunu belirterek ‘‘Orada ivme sağlamak için yeterince uzun kalamıyoruz, gittiğimizde de yeniden başlamak zorunda kalıyoruz’’ dedi ve ABD güçlerinin Somali’ye her gidişlerinde güvenliği yeniden sağlamak zorunda kaldıklarını ve risklerin arttığını kaydetti.

Townsend VOA’ya yaptığı açıklamada Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Beyaz Saray’a konuyla ilgili tavsiyede bulunduğunu ve yönetimdeki liderlerin kararını beklediğini bildirdi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi, Mepa News

facebanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.