Eş Şebab Somali'de saldırılarını sürdürüyor: '100'ün üzerine asker öldürüldü'

Eş Şebab Somali'de saldırılarını sürdürüyor: '100'ün üzerine asker öldürüldü'

El Kaide bağlantılı Eş Şebab, Afrika'nın doğusunda düzenlediği saldırılara devam ediyor.

Geçtiğimiz birkaç günde El Kaide'nin Somali ve Doğu Afrika'daki kolu eş Şebab Güney Somali'de Somali ve Afrika Birliği askerlerine yönelik birkaç saldırı gerçekleştirdi.

Bombalı araçla saldırı

İlk saldırı Mogadişu’nun hemen kuzeyindeki Afgoye kasabası yakınlarında bir Somali askeri üssüne yönelik bombalı araç saldırısı girişimiydi. Bombalı araç, üssün dış duvarının yakınında patlatıldı, patlamada 1 asker öldü, 3 asker yaralandı. Bu saldırıda yaralanan 3 asker tedavi görmeleri için araçla hastaneye sevk edilirken, söz konusu aracı Eş Şebab el yapımı patlayıcı ile hedef aldı. El yapımı patlayıcı saldırısında askeri kamyondaki 4 asker yaşamını yitirdi.

Bu iddialar henüz doğrulanmamış olsa da bazı kaynaklar söz konusu saldırıdaki askeri kaybın 11 olduğunu ifade ediyor. Ek olarak başka kaynaklar da hayatını kaybeden askerler arasında Güney Afrikalılar gibi yabancı askerlerin de olduğunu belirtiyor.

Burundi askerlerine pusu

Bu saldırıdan kısa bir süre sonra Eş Şebab güçleri yine Mogadişu nun kuzeyinde yer alan Balad kasabası yakınlarında Burundi birliklerine ait bir konvoyu pusuya düşürdü. Hafif silahlar ve patlayıcılarla konvoya saldıran Eş Şebab, birkaç askeri aracı tahrip etti ve en az 5 Burundili askeri öldürdü. Saldırının ardından Eş Şebab güçleri Balad kasabasına koordineli bir saldırı gerçekleştirdi ve kısa bir süre kasabayı ele geçirdi. Afrika Birliği güçleri bölgeye takviye kuvvet gönderince cihat yanlısı Eş Şebab güçleri bölgeden çekildi.

"100'den fazla askeri öldürdük"

Dün ise Eş Şebab Baydabo şehri yakınlarında Etiyopya birliklerine yönelik bir saldırının sorumluluğunu üstlendi. Eş Şebab bu saldırıda 30 askerin öldüğünü ifade ederken, yerel kaynaklar hiç bu bilgiyi doğrulamadı.

Eş Şebab bu saldırının hepsini kısa bir süre sonra üstlendi. Grup, bu saldırılarda Afgoye’de 80'in üzerinde, Balad'ta 23 Burundili, Baydabo’da 30 Etiyopyalı askeri öldürdüklerini ifade etti. Ancak bu sayılar bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Sınır ötesi saldırılar

Somalili cihat yanlısı grubun saldırıları yalnızca ülke içerisinde gerçekleşmiyor. Geçtiğimiz gün Kenya'nın kuzeyinde grubun gerçekleştirdiği saldırıda 5 Kenyalı polis öldürülmüştü.

ABD'nin rolü artıyor

Somali'de Eş Şebab uzun süredir Batı destekli hükümete karşı savaşı sürdürüyor. Cihat yanlısı grup, Somali'nin komşu ülkelerinden gelen askerlere karşı da savaşıyor ve bu askerler Eş Şebab’ı belirli bir ölçüde başkent Mogadişu'dan ve büyük şehirlerden uzak tutmayı başarıyor. Ancak Somali'ye komşu ülkelerin siyasi ve ekonomik açıdan istikrarsız durumu, Eş Şebab’ın günden güne güçlenmesine ve birçok bölgeyi ele geçirmesine neden oluyor.

Bu ülkelerin Somali’deki aktivitelerinin azalması, ABD'nin Somali'de faaliyetlerini artırmak durumunda kalmasına yol açıyor. ABD, Donald Trump’ın göreve başladığı zamandan bugüne ülkede hava saldırılarını ve baskınları artırmış durumda.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.