Eş Şebab'ın 'Somali haritası'

Eş Şebab'ın 'Somali haritası'

Doğu Afrika'daki El Kaide yapılanması olan Eş Şebab, Somali'nin güneyindeki geniş ölçekli bir bölgede varlık gösteriyor.

Bu içerik, Küresel çatışma ve savaş araştırmaları uzmanı Halid Abdurrahman'ın kişisel blogunda, 22 Aralık 2020 tarihinde yayınlanmıştır. 


Doğu Afrika'daki El Kaide yapılanması olan Eş Şebab, Somali'nin güneyindeki geniş ölçekli bir bölgede varlık gösteriyor.

El Kaide’nin Doğu Afrika’daki yapılanması Eş Şebab’ın Somali üzerindeki kontrol alanlarını gösteren harita, örgüte yakın sosyal medya hesapları üzerinden dolaşıma sokuldu.

Yayınlanan harita, “Müslümanların Doğu Afrika’daki Kontrol Durumu” başlığını taşıyor.

somali-son.jpeg

Yüksek çözünürlük için tıklayın

“Sebat Ajansı” medya kanalı tarafından yayınlanan Somali haritasında kuzeyden güneye doğru inildiğinde, Somaliland bölgesi, “Somaliland militanları” Puntland bölgesi “Puntland militanları” Galmudug bölgesi “Müşrik Sofi militanlar” olarak isimlendirilmiş.

Somali’nin orta kesiminde Eş Şebab’ın etkin olduğu bölge ise harita üzerinde beyaz tevhid bayrağı ile belirtilmiş ve açıklama kısmında “Müslümanların kontrolu” olarak nitelendirilmiş. Yine batıda, Kenya üzerindeki siyah çizgilerden örgütün bu ülke üzerinde varlık gösterdiği ayrıntısı da belirtilmiş.

Türkiye, ABD ve diğer birçok ülkenin de destek verdiği Mogadişu merkezli yönetim ise, harita üzerinde kırmızı renkle gösterilerek, “Amil Somali hükümeti” şeklinde ifade edilmiş.

Haritada dikkat çeken nokta, siyah çizgilerle Eş Şebab’ın farklı bölgelerde hareket alanları ve Somali’deki IŞİD varlığınına haritada yer verilmemiş olması. IŞİD’in az da olsa özellikle kuzey bölgesi olmak üzere ülkede varlık gösterdiği biliniyor. Bununla birlikte Somali’nin kuzeyinde IŞİD ile Eş Şebab arasında çatışmaların yaşandığını da eklemek gerekli.

tlgrm.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.