Eş Şebab'tan İslam topraklarını savunma çağrısı: 'İşgalciler hoş gelmediler'

Eş Şebab'tan İslam topraklarını savunma çağrısı: 'İşgalciler hoş gelmediler'

Somali'de faaliyet gösteren grup, İslam dünyasının işgal altında olduğunu ifade eden bir video çalışması yayınladı.

*Bu haberdeki bazı içerikler rahatsız edici görüntüler içeriyor olabilir.

Somali'de faaliyet gösteren Eş Şebab örgütünün medya kolu El Ketaib yeni bir video çalışması yayınladı. "Hoş gelmediniz" başlıklı video çalışmasında temel olarak Somali'de süregelen savaşa odaklanılsa da cihat yanlısı liderlerden konuşmalar ve farklı savaş bölgelerinden görüntüler de yer alıyor.

"Cihat tüm Müslümanlar üzerine bir zorunluluk haline geldi"

Video, geçtiğimiz Şubat ayında bir ABD cezaevinde yaşamını yitiren "Kör Şeyh" lakaplı Ömer Abdurrahman'ın konuşmasıyla başlıyor. Cihat yanlısı çevrelerde önenmli bir yeri olan Ömer Abdurrahman, hayatının yaklaşık son 25 yılını 'terör bağlantılı' suçlamalar nedeniyle hapishanede geçirmiş, ileri yaşına rağmen kötü muamele ve işkenceyle karşı karşıya kalmıştı. Abdurrahman'ın videoda yer alan ifadeleri şu şekilde:

 

"Geçmişte ve günümüzde tüm alimler, bir karış Müslüman toprağı işgal edildiğinde cihad etmenin tüm Müslümanlar üzerine bir zorunluluk olduğu hususunda icma etmiştir. Küçük olsun büyük olsun, zengin olsun fakir olsun, genç olsun yaşlı olsun, eğitimli olsun yahut olmasın...Müslüman topraklarının şimdi bir karışı değil hatta bin karışı bile değil, milyonlarca karışı işgal edilmiştir. Ve cihad tüm Müslümanlar üzerine bir zorunluluk (farz-ı ayn) olmuştur."

Bombalanan şehirler, enkazlardan çıkarılan çocuklar

Ömer Abdurrahman'ın sözlerinin sonlanmasının ardından, İslam dünyasındaki birçok farklı bölgeden video görüntüleri başlıyor. Bu görüntülerde ise bombalanan şehirler, öldürülen ve yaralanan siviller, bombardımanlarda hayatını kaybeden ve enkazlardan çıkarılan çocuklar, tutuklanan siviller yer alıyor. Videoda Suriye, Filistin, Irak, Libya, Çeçenistan, Orta Afrika, Doğu Türkistan, Keşmir gibi birçok farkı coğrafyaya yer verilmiş. ABD tarafından İdlib'de bombalanan Ömer bin Hattab Camii ve geçtiğimiz günlerde Yemen'de ABD tarafından gerçekleştirilen baskında öldürülen çocuklar da Eş Şebab tarafından yayınlanan videoda görülebiliyor. Videoda şu ifadeler kullanılıyor:

"Bunlar, günümüzde tüm İslam tarihi boyunca en şiddetli savaşlara hedef olmakta olan İslam toprakları. Ölüm, yıkım, haklara ve kutsallara tecavüz... Bu dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların yüzyüze kaldığı acımasız gerçek. Toprakları işgal edilmiş, onurlarına tecavüz edilmiş, küresel küfür koalisyonu tarafından kanları su gibi akıtılmakta. Bu acımasız Haçlı seferi, İslam'a ve Müslümanlara karşı ve hususi bir coğrafi bölgeyle sınırlı değil."

"Müslüman kanı su gibi akıtılıyor"

Videoda Eş Şebab, kendi bölgelerinde ve dünyada cihat yanlısı hareketlerin "meşruiyetine" dair yine cihat yanlısı liderlerin konuşmalarına sıklıkla yer vermiş. Sözlerine yer verilen isimlerden biri de Usame bin Ladin. 2011 yılında ABD tarafından öldürülen bin Ladin ses kaydında "küresel küfür ittifakı Müslümanlara karşı toplandığını" ve "en ucuz kan olarak görülen Müslüman kanının su gibi akıtıldığını" dile getiriyor.

"Müslümanların ABD'ye karşılık verme hakkı var"

Usame bin Ladin'in ardından örgütün liderliğini üstlenen Zevahiri'nin bir ses kaydı da videoda kendine yer bulmuş. Zevahiri "Amerika'nın kim olduğunu unuttuk mu?" diyerek ABD'nin İslam dünyasında birçok suça imza attığını ifade ediyor. 11 Eylül, Kenya ve Tanzanya elçilik saldırıları, USS Cole saldırısı gibi saldırıların görüntülerine de videoda yer verilerek "Müslümanların ABD'ye karşılık verme hakkı var" ifadesi kullanılmış.

"AMISOM sistematik tecavüzler ile biliniyor"

Video Eş Şebab'ın Somali'deki faaliyetleriyle ve Somalili insanların ifadeleriyle sürüyor. Somalili bir kadın kız kardeşinin bir askeri araç tarafından ezildiğini ve bu suçun hiçbir karşılığı olmadığını belirtirken bir diğer kadın da AMISOM bünyesindeki Uganda askerleri tarafından tecavüze uğradığını ifade ediyor. Ülkedeki AMISOM birliklerinin adının sistematik tecavüzlerle anıldığı biliniyor ve bu konuda birçok uluslararası rapor bulunuyor. Videoda bir insan hakları izleme örgütü olan HRW mensuplarından Laetitia Bader'in ülkede yaşanan tecavüzlerle ilgili ifadeleri de yer alıyor. Eş Şebab videoda bir AMISOM generalinin ifadelerine de yer vermiş. Nakibus Lakara adlı general şunları söylüyor: "AMISOM bir barış gücü değil, bir savaş gücüdür. Bölgeye geldiğiniz andan itibaren savaş için geldiğinizi bilirsiniz."

İslam alimleri ve düşünürlerinden alıntılar

Eş Şebab Zerkavi, bin Ladin, Zevahiri gibi cihat yanlısı liderlerin yanı sıra ilk dönem ve modern çağ İslam alimlerinden ve düşünürlerinden alıntılar da kullanmakta. İbn Teymiyye, Seyyid Kutub, İbn Kayyım, İbn Hazm gibi isimler bunlardan bazıları. Eş Şebab'ın Somali'den yayınladığı çatışma görüntüleri eşliğinde, El Kaide'nin tanınan liderlerinden Ebu Yahya el Libi'nin bir ses kaydı kullanılıyor. El Libi şunları söylüyor: "Zilletten kurtulmanın yolu cihaddır. Yeryüzündeki kötülükten kurtulmanın cihaddan başka yolu yoktur."

"Alimler cihadın içinde yer almalı"

Videonun devamında Kenya sınırında gerçekleştirilen ve örgütün hayatını kaybeden liderlerinden birinin ismiyle isimlendirilen saldırının görüntüleri bulunuyor. "Muhammed Zülyadeyn" saldırısında Eş Şebab'ın iddiasına göre 67 Kenya askeri öldürülmüş. Kenyalı yetkililer bunu yalanlıyor olsa da videoda öldürülen Kenya askerleri görülebiliyor. Eş Şebab mensuplarının birçok aracı ve silahı ele geçirdiği de videoda yer alıyor. Videodaki ifadelerden Zülyadeyn'in bir din adamı olduğu anlaşılabiliyor. Bu kısımda Arap Yarımadası El Kaidesi liderlerinden İbrahim er Rübeyş'in "cihadda alimlerin yer almasına" ilişkin ifadelerine yer verilmiş. Rübeyş, din adamlarının savaşlara uzaktan şahit olmakla yetinmemesi ve bizzat içerisinde bulunarak savaşları yakinen tecrübe etmesi gerektiğini savunuyor. Videoda Eş Şebab sözcüsü Ali Mahmud Rage de yer alıyor.

Saldırının gerçekleştiği bölge (videodan)

Askeri üsse saldırıda 67 asker öldürüldü

Eş Şebab'ın şafak vakti askeri üsse ilk olarak bir bombalı araçla saldırdığı, sonra örgüt mensuplarının ağır ve hafif silahlarla üsse baskın düzenleyerek Kenya askerlerine ciddi kayıp verdirdiği görülebiliyor. Saldırının başarısız olduğunu iddia eden bir Kenyalı askeri yetkilinin gazetecilerle konuşmasına da videoda yer verilmiş. Eş Şebab, düşmanlarının "savaştaki kayıpları konusunda doğruyu söylemekten uzak olduğu" iddiasını izleyiciye yansıtmış.

"Çabaları başarısızlığa uğrayacak"

Videonun devamında üst düzey iki cihat yanlısı liderin sözlerine daha yer verilmiş. Bunlardan birisi İslami Mağrip El Kaidesi'nin mevut lideri olan Cezayirli Ebu Musab Abdulvedud. Ebu Musab "kafirlerin çabaları başarısızlığa uğrayacak" ifadesini kullanıyor ve "zafer kazanana kadar savaşımız sürecek" mesajı veriyor. Diğer isim ise Atiyyetullah el Libi. El Libi şu ifadeleri kullanıyor:

"Sevgili kardeşlerim. Cihad, mücahidler arasında birleşme ve bütünleşme olmadan, cemaat olmadan tamamlanmayacak, olgunlaşmayacak ve meyvelerini vermeyecektir. Ve Müslüman liderleri dinleyip itaat etme, İslam şeriatının esaslarına ve adabına bağlı kalma temelinde olmayan bir cemaat olamaz."

"Mücahit gruplar bütünleşmeli"

Atiyyetullah el Libi cihat yanlısı grupların birleşerek tek ve birleşik bir yapı oluşturması gerektiğini savunuyor. Bu ifadeler söylenirken videoda Mağrip El Kaidesi ve Taliban'dan görüntüler yer alıyor. Eymen ez Zevahiri'nin de konuşmasına videonun sonunda yeniden yer verilmiş. Zevahiri şunları söylüyor:

"Amerikan ve Yahudi çıkarlarını ve küresel haçlı ittifakının çıkarlarını hedef almak birincil önceliktir, bunlar en önemli hedeflerdir."

El Kaide lideri bunun yanında "yerel küfür önderleri, polis, asker, mürted (dinden dönmüş) gazeteciler, istihbarat teşkilatları" gibi hedeflerden de bahsediyor. Yayınlanan video, Eş Şebab'ın Somali'de gerçekleştirdiği saldırılardan görüntülerle son buluyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.