Esed: ABD bizi bilerek bombaladı

Esed: ABD bizi bilerek bombaladı

Suriye rejimi lideri Esed, ABD'nin 'yanlışlıkla' olduğunu açıkladığı saldırının bilerek yapıldığını düşünüyor.

ABD ve Rusya arasındaki gerginlik ve karşılıklı suçlamalar sürüyor. Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, Washington’da Amerikan Senatosu’nda yaptığı konuşmada, Moskova ile askerî işbirliğine karşı çıktı. Dundford, “Ruslarla istihbarat bilgilerinin paylaşımının iyi bir fikir olduğuna inanmıyorum” dedi.

Hafta başında BM yardım konvoyuna Halep vilayetinde düzenlenen saldırı sonucu en az 20 kişinin ölmesi gerginliği artırdı. ABD, saldırıdan Rusya ve Esed rejimini sorumlu tutuyor. Moskova ve Şam ise bu suçlamaları reddediyor.

"Bilerek bombaladılar"

Suriye rejimi lideri Beşar Esed, buna karşılık Associated Press ajansına verdiği demeçte Washington’ı Suriye birliklerini bilerek bombalamakla suçladı. Esed, ateşin yaklaşık bir saat sürdüğünü söyledi. Geçen hafta sonunda aralarında ABD’nin de olduğu koalisyon güçleri Esed’e bağlı birlikleri bombalamış, olayda 60 civarında rejim askeri ölmüştü. ABD, birliklerin yanlışlıkla bombalandığını açıklamıştı.

ABD neden bombaladı?

Çeşitli uluslararası ilişkiler uzmanları ve yorumcular arasında da ABD'nin rejime karşı yaptığı bombardımanın bir mesaj olduğu yönünde bir kanaat bulunuyor. Rejimin vurulan Deyr ez-Zor'daki birliklerine Dürzi inancina mensup İsam Zahreddin adlı bir komutan liderlik ediyor. Suriye'nin İsrail ile sınır bölgesindeki rejim birlikleri ise yine Zahreddin ailesine mensup askeri liderler tarafından komuta ediliyor. ABD'nin bu saldırısının son dönemde rejim ile İsrail arasında sınır bölgesinde artan gerilimle doğrudan alakalı olduğu ve bir uyarı niteliği taşıdığı düşünülüyor. Ayrıca son dönemde, PYD/YPG güçleri ile rejim arasında Haseke'de yaşanan çatışmaların, ABD'yi oldukça rahatsız ettiği ve bu hava saldırısının bir 'cezalandırma' olduğu yorumlarında bulunuluyor. 

Kaynak: Mepa News, DW

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.