Esed rejimi destekçisi Filistinli grubun lideri Ahmed Cibril öldü

Esed rejimi destekçisi Filistinli grubun lideri Ahmed Cibril öldü

Suriye'de Beşar Esed rejimine verdiği destekle tanınan Filistinli grubun kurucu lideri Ahmed Cibril'in öldüğü bildirildi.

Suriye'de Beşar Esed rejimine verdiği destekle tanınan Filistinli grubun kurucu lideri Ahmed Cibril'in öldüğü bildirildi.

Cibril, Esed rejimiyle yakın ilişkilere sahip olan "Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık" isimli grubun lideriydi.

Ahmed Cibril kimdir?

1938 yılında Filistin'de dünyaya gelen Cibril, daha sonra İsrail işgali nedeniyle ailesiyle beraber Suriye'ye göçtü.

Eğitimini burada alan Cibril, Suriye ordusunda askerlik yaptı. Yüzbaşı rütbesine kadar yükselen isim daha sonra "Komünist" olduğundan şüphelenilerek ordudan ihraç edildi.

1959-1960 döneminde Filistin Kurtuluş Cephesi'nin, 1967 yılında da George Habaş'a katılarak Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin kuruluşunda yer aldı. Söz konusu grup Arap milliyetçiliği ile sol fikirleri bir araya getiriyordu.

Yaklaşık bir yol sonra bu grubun ideolojik eğilimini fazla Marksist bulduğu için ayrılarak Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık isimli grubu kurdu. Grubu İsrail'de sivillere ve askerlere yönelik birçok saldırıda yer aldı.

Hafız Esed ve daha sonra Beşar Esed rejimiyle yakın ilişkiler kurdu.

Suriye savaşındaki rolü

Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Filistinli mültecilerin oluşturduğu Yermuk Kampı'nda güçlü olan grup, 2011'de başlayan Suriye savaşından etkilenecekti. Grubun birçok üyesi, Esed rejimi ile ilişkileri protesto ederek gruptan ayrıldı.

Birçok Filistinli isim Cibril'e "Filistin soluna ait olmamak, aşırı sağcı bir görüş benimsemek" gibi suçlamalar yöneltti.

Esed rejimi ile beraber Suriye muhalefetine karşı savaşa katılan Cibril'in grubu, rejimi destekleyen birkaç Filistinli yapı arasında yerini aldı.

Cibril, daha sonra Yermuk'ten kaçarak başkent Şam içerisine, ardından Akdeniz kıyısındaki Tartus'a gitti.

Rejimin Yermuk Kampı'ndaki Filistinli mültecilere yönelik kuşatmasını ve saldırılarını destekledi. Liderlik yaptığı grubun üyeleri de bu kuşatmada rejimle beraber çalıştı.

Cibril, savaş sürecinde Suriye halkına yönelik birçok ihlalden sorunlu tutuluyordu.

Filistinli lider Cibril'in, bir kalp rahatsızlığı nedeniyle, başkent Şam'da 83 yaşında öldüğü açıklandı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.