Esed rejimi Doğu Guta'ya üç koldan taarruz başlattı

Esed rejimi Doğu Guta'ya üç koldan taarruz başlattı

Rusya ve İran destekli Beşar Esed rejimi Doğu Guta'ya hava ve karadan büyük bir taarruz dalgası başlattı.

Suriye'nin başkenti Şam'ın doğusunda yer alan Doğu Guta bölgesinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nda dün alınan karara rağmen Esed rejiminin saldırıları devam ediyor. Esed rejimi ve rejimin en büyük iki destekçisi olan İran ve Rusya, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nda alınan kararın bölgede yer alan teröristleri kapsamayacağını" ifade etmişti. Bu ifade eden iki ülkenin ve Esed rejiminin bölgeye yönelik saldırılara devam edeceği anlaşılmıştı.

Üç yönden saldırı dalgası

Bu doğrultuda Rusya ve İran destekli Esed rejimi güçleri Doğu Guta bölgesinde ana olarak üç farklı yönden yeni bir saldırı dalgası başlattı. Hava ve kara bombardımanları eşliğinde Doğu Guta'da üç bölgede ilerleyen rejim güçlerinin, Halep'te de başvurduğu taktik olan muhalif kontrolündeki bölgeleri ikiye bölme ve daha rahat ele geçirme yöntemini kullanabileceği düşünülüyor.

"Kaplan Birlikleri savunmayı yardı"

Esed rejiminin ilerlemek istediği ilk nokta, bölgenin güneydoğusunda yer alan Neşabiye. Ceyşu'l İslam'ın kontrolünde olan bölgede rejimin ilerlemeyi başardığı ve bazı noktaları kontrol altına aldığı ifade ediliyor. Rejim Doğu Guta'daki saldırılarını şu an için bu bölgede yoğunlaştırılmış durumda. Esed rejimine yakın kaynaklar bölgede "Kaplan Birliklerinin operasyonun omurgasını oluşturduğunu ve muhaliflerin savunma hattını yarmayı başardığını" öne sürüyor. Her iki tarafın da kayıpları bulunurken ağır çatışmalar Neşabiye bölgesinde devam ediyor.

Yine Esed rejimine yakın kaynaklar bölgede Neşabiye'nin batısındaki Salhiye ve Tel Ferzat'ın, kuzeyindeki Hazrama ve Hoş Zarikiye'nin ele geçirildiğini, Neşabiye'nin etrafının tamamen sarıldığını iddia ediyor. Muhalifler bu kazanım iddialarını reddetti. Ceyşu'l İslam'a yakın Kumeyt Haber Ajansı, rejimin Doğu Guta'ya giremediğini ifade etti. Muhalif güçlerin bölgede rejime ait bir MT 55 zırhlı aracını da imha ettiği ifade ediliyor. Bu zırhlı araç geniş hendekleri aşmak için bir köprü olarak kullanılıyor. Muhaliflerin bölgede büyük hendekler ve siperler kazdığı, rejiminin bu hendekleri aşabilmek için bu ve benzeri zırhlı araçları bölgeye getirdiği belirtiliyor.

25 rejim askeri öldürüldü

Rejimin operasyonlarını yürüttüğü cephelerden biri de Doğu Guta'nın doğusunda yer alan Hoş ed Devehra bölgesi. Yine Ceyşu'l İslam'ın kontrolünde olan bu bölgeye yönelik rejimin saldırıları devam ediyor. Hava ve kara bombardımanı eşliğinde rejime bağlı Kaplan Birlikleri'nin düzenlediği saldırılar şimdiye dek başarısız olmuş görünüyor. Ceyşu'l İslam bugün sosyal medyada paylaştığı görselde esir alınan iki Esed rejimi askerini gösterdi. Öte yandan yine Ceyşu'l İslam düzenlenen saldırılarda onlarca Esed rejimi askerini de öldürdüklerini ilan etti. Çatışmalar devam ediyor, rejim bölgenin güneyindeki Neşabiye'ye ağırlık verdiği için bu cephede saldırılar Neşabiye kadar yoğunluk göstermiyor.

 

 

 

Cobar'da ağır çatışmalar

Doğu Guta da rejimin saldırılarına hedef olan bölgelerden biri de bölgenin batısında yer alan Cobar. Rejimin aylar süren saldırılarına sahne olan bölgede birçok rejim unsuru öldürülmüş, çok sayıda askeri araç tahrip olmuş, Esed rejimi 4 aydan uzun süren askeri saldırılarda herhangi bir netice alamayarak operasyonları durdurmuştu. Feylaku'r Rahman'ın faaliyet gösterdiği bölgede Tahriru'ş Şam unsurlarının da bulunduğu belirtiliyor. Cobar ve Ayn Terma bölgelerinde yoğun çatışmalar sürerken internet bağlantısındaki aksamalar nedeniyle muhaliflerden bilgi akışı olmadığı ifade ediliyor. Rejim kaynakları herhangi bir ilerlemeyi açıklamadı. Feylaku'r Rahman, rejim taaruzunu üskürttüğünü ilan etti. Suriye'de en uzun soluklu cephelerden biri konumunda olan Cobar'da Esed rejimi halen herhangi bir ilerleyiş sağlayabilmiş değil. Bu bölgede rejiminin kimyasal silah kullanımına başvurabileceği düşünülüyor.

 

İlgili resim

Bu cephelere ek olarak rejimin bombardımanları Doğu Guta'nın dört bir yanında sürüyor. Sivilleri hedef alan bu saldırılarda birçok kişi yaşamını yitirdi. Öte yandan Doğu Guta'nın kuzeybatı bölgesindeki Harasta'da da rejimin muhalifleri hedef aldığı ifade ediliyor. Esed rejiminin Doğu Guta'ya taarruzları sürerken ağır çatışmalar devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.