Esed rejimi döneminde ülkeden ayrılan Suriyeli yargıçlar görevlerine iade edildi

Esed rejimi döneminde ülkeden ayrılan Suriyeli yargıçlar görevlerine iade edildi

Perşembe günü Suriye Devlet Başkanlığı, Esed rejimi döneminde firar eden yargıçların görevlerine iade edilmesine ilişkin bir kararname yayınladı.

Perşembe günü yayınlanan bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Esed rejimi döneminde görevden ayrılan Suriyeli yargıçlar görevlerine iade edilerek "suçla mücadelede yeni bir adım atılmış oldu"

Suriye Adalet Bakanlığı bu adımı "yargı reformu yolunda önemli bir adım" olarak nitelendirdi ve Suriye halkına verdikleri destek nedeniyle rejimden ayrılanlar için adalet sağladığını belirtti.

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara, Adalet Bakanlığı ve Yüksek Yargı Konseyi tarafından bu tedbirin alınmasını talep eden ortak bir teklifin başkanlığa sunulmasının ardından Perşembe günü 70 sayılı kararnameyi yayınladı.

Bakanlık bu adımın “adalet ve eşitlik ilkelerinin güçlendirilmesine ve devletin temel bir ayağı olarak yargının bağımsızlığının güçlendirilmesine katkıda bulunduğunu” belirtti.

Açıklamada, “Adalet Bakanlığı, yargıyı halkımızın isteklerini karşılayacak ve çıkarlarına hizmet edecek şekilde ilerletmek için adımlar atmaya devam edecek, adli çalışma mekanizmalarını geliştirmeye ve herkesin haklarını güvence altına alan adil bir yasal ortam sağlamaya odaklanacaktır.” ifadeleri yer aldı.

Bakanlık, kararnamenin uygulanmasını takip etmeyi ve Suriye'nin yargı sistemini geliştirmek için çalışmaya devam etmeyi planlıyor. Bu çerçevede yargı çalışma mekanizmaları güncellenecek ve mahkemelerde davacıların haklarını koruyan yasal gerekliliklere uygun olarak mahkeme ortamı iyileştirilecek.

Kuzey Halep kırsalındaki El Rai (Çobanbey) kentinde bulunan Yargıtay'da yargıç ve danışman olarak görev yapan Hatem Nussan, The New Arab'ın Arapça servisine verdiği demeçte "kararnamenin geçiş dönemi adaleti de dahil olmak üzere adaletin çıkarlarına ve Suriye'deki yargı sürecinin ilerlemesine hizmet ettiğini" belirtti.

Ancak adil yargı sonuçlarının elde edilebilmesi için destekleyici mekanizmalara ihtiyaç duyulacağını kaydetti.

“2025 yılındayız ve adli prosedürler söz konusu olduğunda diğer ülkeler bizden ileride” dedi ve ekledi:

“Suriye dünyadan izole edildi ve bu nedenle, özellikle uluslararası deneyime sahip, komşu ülkelerdeki -Avrupa ve Arap- yasal uygulamalarla Esed rejimi döneminde ülkeden ayrılmış yargıçların geri dönüşünden faydalanılmalıdır.”

Bu adımı “doğru” olarak nitelendiren Nussan, ancak “elektronik ve dijital gelişmelere ayak uyduran” ve yargının “şeffaf ve tarafsız” olmasını sağlayan adil bir hukuk sistemi inşa etmek için ek tedbirlere ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Suriye Adalet Bakanlığı, son olarak geçtiğimiz ay BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Uluslararası Af Örgütü heyetleriyle olmak üzere, Suriye'nin yargı sistemini geliştirmeyi amaçlayan görüşmeler yapmaya devam ediyor.

Toplantılarda mahkeme altyapısının iyileştirilmesi, yargının ülkedeki rolünün güçlendirilmesi ve geçiş dönemi adaletinin desteklenmesi konuları ele alındı.

Adalet Bakanı Mazhar el Veys, heyetlerle yaptığı görüşmelerde Suriye'nin tüm taraflarla işbirliğine hazır olduğunu ve hükümetin ulusal çıkarlar temelinde diyaloğa açık olduğunu belirtti.

Nussan, istikrarın sağlanması için geçiş dönemi adaleti sürecine ve ihlallerin belgelenmesi ve telafi edilmesi için uluslararası örgütlerin desteğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Kaynak: Mepa News, The New Arab

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.