Esed ve müttefikleri, Trump göreve gelmeden Halep'i ele geçirmek istiyor

Esed ve müttefikleri, Trump göreve gelmeden Halep'i ele geçirmek istiyor

ABD'nin Suriye'deki savaşa yönelik politikasındaki herhangi bir değişikliğin risklerini azaltmak için yeni bir takvim hazırlandı.

Suriye rejimi ve müttefiki güçler, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump koltuğuna oturmadan önce Halep'te muhaliflerin kontrol ettiği bölgeyi ele geçirmek istiyor. 

Geçtiğimiz son birkaç gün içinde rejim yanlısı güçler ve Şii milisler, Halep'te muhaliflerin elinde bulunan bölgelerin üçte birini ele geçirdi. 

Reuters'a demeç veren ve rahatça konuşabilmek için isminin gizlenmesini isteyen rejim yanlısı bir yetkili, Halep'te bundan sonraki savaşın kendileri için daha zor olacağını çünkü çatışmaların nüfusun daha yoğun olduğu yerlerde gerçekleştiğini belirtti.

Muhalif savaşçılar, rejimin Doğu Halep'te ilerlemesini durdurmak için şiddetli bir mücadele verdiler.

Başlatılan saldırı ile, rejim lideri Beşar Esed'e karşı ayaklanmanın başladığı en önemli şehir merkezi olan Halep, tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Şehir, bir yıldan fazla süredir Rusya ve İran destekli saldırıların hedefindeydi.

6 yıl önce rejim karşıtı protestoların başladığı şehir, yüzbinlerce insan için bir mezar oldu. Muhaliflerin kontrolündeki doğu Halep'in ele geçirilmesi, rejim için o günden bu yana kazandığı en büyük zafer olabilir.

Rusya ve İran, Esed'e yönelik desteğinde ısrarını sürdürürken, Halep'in kuşatma altındaki mahallelerinde savaş veren muhalif güçler, uluslararası kamuoyu ve devletlerin kendilerini terkettiği görüşünde.

İran, Lübnan ve Irak'tan gelen Şii milislerle desteklenen rejim güçleri, geçen hafta muhaliflerin kontrolündeki bölgeye saldırı başlattı. Rejim yetkilisi, muhaliflerin hatlarının beklenenden daha hızlı bir şekilde çöktüğünü söyledi.

"Ruslar, Trump göreve gelmeden önce operasyonu tamamlandırmak istiyor" ifadesini kullanan rejim kaynağı, ABD'nin Suriye'deki savaşa yönelik politikasındaki herhangi bir değişikliğin risklerini azaltmak için bir takvim hazırlandığını belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı, böyle bir takvimin var olup olmadığı konusundaki sorulara cevap vermedi.

20 Ocak'ta görevinin başına geçecek olan Trump, Suriyeli muhaliflere verilen desteğin sonlanabileceğini ve IŞİD'e karşı Rusya ile koordinasyona odaklanabileceğini belirtmişti.  

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.