Esed'den PKK'ya 'özerklik' şartı

Esed'den PKK'ya 'özerklik' şartı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Esed rejimi PKK'ya Arap topraklarından çekilmesi karşılığında özerklik teklif etti.

Anadolu Ajansı'nın Kamışlı'daki kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Suriye'de Beşar Esed rejimi,  PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye ele geçirdiği bölgelerden çıkması karşılığında özerklik vermeyi  önerdi. Ancak örgüt halihazırda kontrol ettiği tüm bölge için 'federasyon statüsü'  istedi. 

Görüşme ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke ilinin, rejim kontrolünde  bulunan merkezi Kamışlı ilçesinde gerçekleşti. Kamışlı'daki AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Esed rejimi adına görüşmeye istihbaratın en tepe ismi olarak bilinen Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Memlük katıldı.

Esed'in sağ kolu durumundaki Memlük, pazarlıkta örgüt liderlerinin önüne özerklik konusunu koydu.

Memlük, PKK/PYD'nin Suriye iç savaşında 2012'den sonra işgal ettiği  Arap bölgelerinden çekilmesi halinde, örgütün kalan yerlerdeki hakimiyetini, özerklik statüsü vererek tanıyacaklarını bildirdi.

Ancak örgüt liderleri, ülkenin anayasal sisteminin yeniden  yapılandırılmasını ve hakimiyet kurdukları alana federal statü verilmesini talep  etti.

Bunun üzerine pazarlık çıkmaza girdi. Taraflar daha sonra yeniden  görüşmek üzere anlaştı.

Kamışlı'daki toplantıya Memluk'un bizzat katılması rejimin, ABD desteğiyle hızla alan genişleten PKK/PYD'yle anlaşarak durumu bir an evvel  kontrol altına alma çabası olarak görülüyor.

Rejim ve örgüt arasında daha önce Rusya arabuluculuğunda benzer  temaslar, alt düzeyde gerçekleşmişti.

Esed'in Dışişleri Bakanı Velid Muallim, özerklik konusunu görüşmeye  hazır olduklarını duyurmuştu.

Hendek kazıyorlar

Diğer yandan PKK/PYD, kontrol ettiği bölgeleri elinde tutabilmek için,  Rakka'nın güneybatısında rejimle kısa süre çatıştığı Ciidin köyünde hendek  kazmaya başladı. Yerel kaynaklar, örgütün rejimle toprak ayrışması için kalıcı  hatlar kurmaya çalıştığını savunuyor.

PKK'nın kontrolündeki bölgelerde 3 Kasım'da yerel, 2018 başında da  sözde "Federal Kuzey Suriye Kurucu Meclisi" seçimleri düzenlemeye hazırlanıyor.

Örgüt böylece "meşruiyet" kazanmayı amaçlıyor.

AA'nın harita alan ölçümlerine göre PKK/PYD, çoğu Arap ve Türkmenlere  ait olmak üzere Suriye topraklarının yaklaşık dörtte birini ele geçirdi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.