Esed'i kuklaya dönüştüren Rusya, Suriye topraklarına el koyuyor

Esed'i kuklaya dönüştüren Rusya, Suriye topraklarına el koyuyor

Suriye'deki Rus varlığı tarafından desteklenen Rus müteahhitler, Lazkiye'deki tatil beldelerinin kontrolünü hızla ele geçirmeye devam ediyor.

Esed rejiminin Rusya tarafından adeta bir kuklaya dönüştürülmesi ve çoğu Suriye kentinin imkan ve bağlantılarını ele geçirmesinin akabinde Moskova, Suriye'deki hayati tesislere, bazen yatırımlarla, bazen de sözleşmelerle kontrolü altındaki tüm alanlara "koruma yasası" yoluyla el koyuyor.

Nitekim durum, Lazkiye bölgesindeki turistik tesislerin büyük çoğunluğunun Moskova kontrolüne geçmesine kadar ilerlemiş durumda.

Suriye'deki Rus güçlerinin varlığı, Lazkiye, Tartus, Banyas ve Ceble gibi kıyı kentlerinin yanı sıra, başkent Şam'ın birkaç bölümü ve Halep şehrinin geniş alanları gibi en büyük ulaşım ağı ve kamu yollarıyla bağlantılı üç büyük vilayet çevresinde yoğunlaşıyor.

İsimlerin değiştirilmesi

Yerel kaynaklar, ''Moskova'nın son dönemde kasıtlı olarak Lazkiye'nin en önemli tatil beldelerini ele geçirdiğini, özellikle de 'Mavi Sahil' ve 'Kandil Vadisi' gibi bölgelerde söz sahibi olduğunu'' aktarırken, ''Moskova, Lazkiye'de kontrol ettiği alanlarda giderek daha fazla baskı yapmayı amaçlayan yeni bir senaryo peşinde'' ifadelerini kullandı.

Öte yandan bölgedeki aktivistler, tatil yerlerine el konulmasının Hmeymim Askeri Üssü'nden yardım alan Rus müteahhitler ve siviller tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor.

Bölgedeki kaynaklar, Moskova'nın kontrol altına aldığı Lazkiye sahilindeki tatil beldelerinin isimlerini Rusça isimlerle değiştirdiğini ifade ederken Beşar Esed'in sarayının olduğu tatil beldesinin kontrolünü de ele geçirdiklerini aktardı.

Rus tatilciler

Aynı kaynaklar, Lazkiye kırsalındaki tatil beldelerindeki garsonların dahi özellikle Ruslardan istihdam edildiğini belirterek şöyle devam etti:

''Garson ve hizmetçilerin özellikle Ruslardan seçilmesi, bölgenin Moskova'nın eline geçtiğine işaret eden tek delil değil. Aksine, önceleri sadece Esed rejiminin üst düzey yetkililerin ailelerinin girdiği ve halka kapalı olan plajların kontrolü de Rusların eline geçmiş durumda.''

Moskova, Lazkiye'de özellikle İranlı milisler ile yaklaşık bir yıldır yaşanan çıkar çatışmalarını önlemek için Lazkiye'nin hayati bölgelerine hükmediyor.

Nitekim birçok Suriye şehri, iki taraf arasındaki çıkar çatışmalarına da şahit olmuştu.

Öte yandan araştırmacılar bu çatışmaları, Esed rejiminin başlıca destekçileri arasında bir "vekalet savaşı" olarak yorumluyor.

Kaynak: Mepa News

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.