Esed'in generali 'daha acımasız olmadıkları için' pişman

Esed'in generali 'daha acımasız olmadıkları için' pişman

Deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Esed'in en yakınındaki isimlerden Hava Kuvvetleri İstihbarat Direktörü General Cemil Hasan ile konuştu.

Geçmiş yıllarda öldürüldüğü yönünde haberler çıkan Hasan, Fisk’e “Batı medyasında ben bir savaş suçlusuyum. Hakkımda yapacağınız habere The Independent’ta izin verileceğini sanmıyorum. Beni Savaş Suçları Mahkemesi’ne çıkarsalar bile işimi yapmaya devam edeceğim. Çünkü Suriye bu fedakârlığı hak ediyor” dedi.

Sözcü'nün haberine göre; Fisk, General Hasan’ın kötü şöhretini abarttığını, zira 'herhangi bir savaş mahkemesi tarafından hakkında çıkarılan yakalama kararı bulunmadığını' hatırlatıyor ve şöyle devam ediyor: “Fakat Avrupa Birliği, 2011’de Suriye’de sivil kalkışmanın bastırılmasındaki dahlinden ötürü onu kınadı. Hem seyahat yasağı getirdi hem de finansal varlıklarını dondurdu.”

"DAHA ACIMASIZ TEPKİ VERİLMELİYDİ"

Fisk, üç saat süren mülakatta General Hasan’ın hiçbir soruyu geçiştirmediğini belirtti. Örneğin Hasan, 2011 yılında isyanların ilk emareleri ortaya çıktığında verilecek daha acımasız bir tepkinin, tüm silahlı muhalifleri ilk elden yok edebileceğini düşünüyor.

Deneyimli gazeteci, Suriye rejiminin en güçlü isimlerinden biri olan Hasan’ın makamında bir Suriye bayrağı, üç de Rusya bayrağı asılı olduğunu yazıyor.

İsrail ve Suudi rejimlerini suçlayan General Hasan, Suriye’de isyanın başlamasıyla ilgili şöyle düşünüyor: “Ne yazık ki bizim cahil Suriyelilerin bazıları, bu kirli radikal İslamcılarla işbirliği içine girdi ve devrim oluyor numarası çektiler. İslamcı aşırılıkçılar ve Siyonist aşırılıkçılar, tek bir amaçla bir araya geldi ve Suriye’yi bölmeye karar verdiler.”

Hasan, “1982 yılında Müslüman Kardeşler’in başlattığı ayaklanmaya yönelik Hama’da izlenen taktiklerin kullanılması halinde, Suriye iç savaşının çoktan bitirileceğini” söyledi. O dönemde Hafız Esed yönetimi altında izlenen politikalar sonucu binlerce sivil öldürülmüştü. Uluslararası Af Örgütü, o dönemde ölenlerin sayısını 10 ila 25 bin arasında gösteriyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.