Eski Dostlar Arasında Soğuk Rüzgarlar Esiyor

Eski Dostlar Arasında Soğuk Rüzgarlar Esiyor

'Geleneksel müttefik' olan ABD ve Suudi Arabistan'ın ilişkilerinde yeni bir dönemece giriliyor.

CNN televizyonuna konuşan Suudi Arabistan eski İstihbarat Şefi Turki Faysal, ABD ile Suudi Arabistan ilişkilerini değerlendirirken ‘Eski günlerin geri gelmesini bekleyemeyiz’ ifadesini kullandı. 2005-2007 yılları arasında Suudi Arabistan Washington Büyükelçisi görevini de yürüten Faysal, ‘Kanımca Amerika en az bizim kadar değişti’ şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz ay Atlantik Dergisi’nde yayımlanan ve Obama’nın Suudi Arabistan’a ağır eleştiriler yönelttiği sözlere atıfta bulunan Faysal, "Obama’nın tavırlarının ve açıklamalarının olumlu bir tarafı var. O da herkese, ABD’de bir değişimin olduğu konusunda farkındalık yaratması. Bizim bu değişime ayak uydurmamız gerekiyor" dedi.

Faysal, iki ülkenin, ilişkileri yeniden değerlendirilmesi gerektiğini de şu sözlerle savundu:

"ABD’ye ne kadar daha bel bağlayabiliriz. Washington’un tutumunun sabit kalmasına ne kadar güvenebiliriz. Ortak çıkarlarımızın bir noktada buluşması nasıl sağlanır? Bütün bu soruları yeniden değerlendirmemiz gerekiyor."

Obama’ya Riyad’da soğuk karşılama

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’ne katılmak için Suudi Arabistan’a gelen ABD Başkanı Barack Obama Riyad’da soğuk bir şekilde karşılandı. Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz, Ocak 2015’teki gibi Obama’yı havaalanında karşılamadı. Birinci Veliaht Prensi Muhammed Bin Nayef ve İkinci Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın da katılmadığı karşılamada Riyad Emiri ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı vardı.

CNN'e göre, KİK Zirvesi’ne katılmak için gelen diğer liderlerin havaalanındaki karşılanmaları Suudi Arabistan Devlet televizyonundan canlı yayımlanırken, Obama’nın havaalanına varışı canlı yayınlamadı. Sosyal Medya platformlarında ‘Kral Selman Obama’yı karşılamadı’ şeklinde bir etiket de paylaşıldı.

Kaynak: AFP ve Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.