'Eski dostlar düşman oldu': Çin yönetiminden üst düzey Uygur bürokrata müebbet hapis

'Eski dostlar düşman oldu': Çin yönetiminden üst düzey Uygur bürokrata müebbet hapis

Çin hükümetinde görev yapan en üst düzey Uygur memurlardan biri olan Nur Bekri ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Çin'in eski Milli Enerji İdaresi Başkanı Doğu Türkistan asıllı Nur Bekri rüşvet aldığı suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Bekri, Çin hükümetinde görev yapan en üst düzey Uygur memurlardan biriydi.

Çin Yargıtay'ı ülkenin en büyük sosyal medya platformlarından Weibo'da yaptığı yazılı açıklamada Bekri'nin duruşmada suçunu itiraf ettiğini duyurdu. 57 yaşındaki Uygur siyasinin rüşvet almak, devlet imkanlarıyla aile fertlerine özel şoför ve lüks araba hizmeti verdirmek gibi suçlardan ceza aldığı belirtildi.

Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'nin eski valilerinden olan Bekri, 1982 yılında katıldığı Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) disiplin kurallarını ve kanunlarını ihlal etme suçlamasıyla geçtiğimiz eylül ayında gözaltına alınmıştı.

Müslüman azınlıkların özgürlüklerini kısıtlayan politikaları savunduğu bilinen Bekri'nin Doğu Türkistan valisi olduğu dönemde çıkan etnik çatışmalarda en az 200 kişi hayatını kaybetmişti.

"Hediyeleşme" adı altında rüşvet yaygın

Çin'de rüşvet almak, uyuşturucu kaçakçılığı ve casusluk gibi suçlardan hüküm giyenler genellikle idam cezasına çarptırılıyor. Ancak Komünist Parti'ye üye olan birçok siyasi ve iş insanının "hediyeleşme" adı altında birbirlerine rüşvet verdiği biliniyor.

Çin'de oldukça yaygın olduğu bilinen bu gelenek, Komünist Parti'ye yakın olan kişiler tarafından uygulandıysa çoğunlukla görmezden geliniyor.

Doğu Türkistan'da bir milyonun üzerinde Uygur Türkünün eğitim merkezleri adı altındaki toplama kamplarında tutulduğu uluslararası kamuoyunun gündeminde tartışılmaya devam eden bir konu.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.