Eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi mahkemede hayatını kaybetti

Eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi mahkemede hayatını kaybetti

Mısır Devlet Televizyonu, 67 yaşındaki Mursi'nin casuslukla suçlanarak yargılandığı davanın duruşmasında önce bayıldığını, sonra da yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Mısır'ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mursi için "Emrihak vaki olmak suretiyle şehit oldu" dedi.

Mısır Devlet Televizyonu, 67 yaşındaki Mursi'nin casuslukla suçlanarak yargılandığı davanın duruşmasında önce bayıldığını, sonra da yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Nile News Televizyonu da Mursi'nin cesedinin hastaneye götürüldüğünü duyurdu.

Mısır Başsavcısı, Mursi'nin duruşmada konuşma yaptıktan sonra aniden yere düştüğünü, sağlık raporunda vücudunda herhangi bir yara olmadığı tespitinin yer aldığını söyledi.

Mursi'nin cezaevindeki koşulları uzun süredir ailesini kaygılandırıyordu.

Mısır'ın eski cumhurbaşkanının en küçük oğlu Abdullah Mursi Ekim ayında yaptığı açıklamada, hipertansiyon sorunu olan ve diyabet hastası babasının tedavisine izin verilmediğini ve onun tek kişilik bir hücrede tutulduğunu söylemişti.

Abdullah Mursi Amerikan Washington Post gazetesinde yayımlanan bir yazısında da, Mısır yetkililerinin "bunu kasıtlı olarak yaptıklarını" ve "babasının mümkün olan en kısa sürede doğal yollardan ölümünü" istediklerini ifade etmişti.

2012'de seçildi, 2013'te darbeyle devrildi

1972'de Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden mezun olan Mursi, 2012'de Mısır'ın demokratik seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı seçilmiş ancak yoğun protesto gösterilerinin ardından 3 Temmuz 2013'te ordu tarafından darbeyle devrilmişti.

Darbenin ardından Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketine karşı tasfiyeye girişilmiş, yüzlerce kişi güvenlik güçleriyle çatışmalarda ölmüş, on binlerce kişi de hapse atılmıştı.

Mursi ve üç üst düzey Müslüman Kardeşler lideri, "Mısır'da istikrarı bozmak için yabancı terör örgütleriyle komplo kurmak" suçlamasından Mayıs 2015'te ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış, davada 16 kişi de idam cezası almıştı.

Savcılar, Müslüman Kardeşler'in 2005'te Hamas'ın, Hizbullah'ın ve İran Devrim Muhafızları'nın askeri eğitim kamplarına bazı "unsurlar" yolladığını ileri sürmüştü.

Faaliyetleri yasaklanan Müslüman Kardeşler ise iddiaları reddetmiş ve "barışçıl bir hareket" olduğunu vurgulamıştı.

Erdoğan: Şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muhammed Mursi'nin ölümünün hemen ardından gazecilere yaptığı açıklamada, "Maalesef olay mahkeme salonunda cereyan etmiş. Ben öncelikle Mursi kardeşimize, şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Demokratik yollarla yüzde 52 oy almak suretiyle Mısır'a cumhurbaşkanı olan merhum Mursi'yi demokrasiyi bir yana koyarak işgalci bir edayla, bir darbeyle Mısır'ın başına geçen şu andaki zalim Sisi bildiğiniz gibi 50'ye yakın Mısırlıyı idam etmiştir" dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ve Batı Sisi'nin bu idamlarına hep sessiz kalmıştır. Batı ülkeleri bu idamlara hep sessiz kalmışken AB ülkeleri toplantılarına iştirak etmiştir. Bu ikiyüzlülük değil, çok yüzlülük. Bir yandan siz idamı yasaklayacaksınız, Türkiye'ye idamı kaldırtacaksınız, Mısır'ın idam mekanizmalarının çalıştığı bir haftada siz Mısır'daki bir toplantıya AB ülkeleri olarak katılacaksınız, bunu anlamak mümkün değil.

"5 yıldır Mursi kardeşimiz cezaevinde ve binlerce arkadaşıyla beraber orada mahkum ve bugün de şüpheleri bir kenara koyuyorum, emrihak vaki olmak suretiyle şehit oldu. Dualarımız O'nunla beraber. Tüm O'nunla aynı yolu yürüyen kardeşlerimin başı sağolsun, Mısır halkının başı sağolsun."

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.