Etiyopya ile İsrail arasında üst düzey görüşme
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar Etiyopya'ya bir ziyaret gerçekleştirdi.
Etiyopya Başbakan Abiy Ahmed, 5 Mayıs Pazartesi günü İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ile görüşmeler gerçekleştirdi.
Görüşmelerde Etiyopya-İsrail ilişkilerini güçlendirmeye yönelik devam eden çabalar ele alındı.
Başbakan Abiy Ahmed, görüşmenin ardından yaptığı sosyal medya paylaşımında, "Bugün Etiyopya'yı ziyaret eden İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ile Etiyopya-İsrail ilişkileri üzerine verimli görüşmelerde bulundum" dedi.
"İki ülke arasındaki kalıcı ilişkinin" altını çizen Abiy Ahmed, "Etiyopya ve İsrail'in ekonomik, siyasi, diplomatik ve sosyal alanlarda geniş bir iş birliğine dönüşen tarihi kökleri ve eski bağları paylaştığını" sözlerine ekledi.
İsrail Dışişleri Bakanı resmi ziyareti sırasında Etiyopya Dışişleri Bakanı Gedion Timothewos ile de üst düzey görüşmelerde bulundu. Görüşmelerde tarım, teknoloji transferi ve bölgesel güvenlik gibi kritik alanlarda iş birliğini genişletmenin ele alındığı kaydedildi.
Etiyopya Somali'de sivil yerleşimleri uçaklarla bombalıyor
Her iki bakan da "ülkelerinin ortak değerlere ve karşılıklı çıkarlara dayanan stratejik bir ortaklığa olan bağlılığını" bir kez daha teyit etti. Etiyopya Dışişleri Bakanı Gedion, "Etiyopya'nın, İsrail'in küresel bir lider olarak ortaya çıktığı bir alan olan tarımsal yenilik ve su tasarrufu teknolojilerindeki dünya standartlarındaki uzmanlığından ders almak istediğini" dile getirdi.
İsrailli Bakan Saar ise "Etiyopya'nın Afrika Boynuzu'ndaki stratejik öneminden ve bölgesel barış ve istikrarın desteklenmesindeki artan rolünden" övgüyle bahsetti. Saar, "İsrail'in özellikle sürdürülebilir kalkınma ile uyumlu sektörlerde ekonomik ve teknik işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu" ifade etti.
Ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme işaret ettiği değerlendiriliyor.
Etiyopya, Doğu Afrika'da Kenya ile birlikte İsrail'in en yakın ilişkilere sahip olduğu ülke olarak öne çıkıyor.
Kaynak: Mepa News