Etiyopya: Merkezi hükümet güçleri yeniden Tigray'a saldırıya geçti

Etiyopya: Merkezi hükümet güçleri yeniden Tigray'a saldırıya geçti

Etiyopya'nın kuzeyinde merkezi hükümet güçlerinin yeniden Tigraylı birliklere karşı saldırıya geçtiği bildirildi.

Etiyopya'nın kuzeyinde merkezi hükümet güçlerinin yeniden Tigraylı birliklere karşı saldırıya geçtiği bildirildi.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi Sözcüsü Getachew Reda tarafından yapılan açıklamaya göre, hükümet güçleri ve Amharalı müttefikleri, Tigraylı birlikleri Amhara'dan çıkartmak üzere saldırıya geçti.

Reda, hükümet güçlerinin yoğun şekilde hava saldırıları, drone saldırıları ve topçu bombardımanları düzenlediğini ifade etti.

Bölgede Temmuz ayında ilan edilen ateşkesin büyük ölçüde ortadan kalktığı ve Tigray çevresinde çatışmaların yeniden başlayacağı ifade ediliyor.

Etiyopya ile yaşadığı baraj krizi sebebiyle Mısır ve Sudan gibi ülkeler, ayrıca Batı ve ABD genel olarak Tigray güçleri destekliyor. Etiyopya ise Rusya ve Türkiye'nin kendilerine destek olduğunu ifade ediyor.

Tigray Savaşı

Tigray Savaşı 4 Kasım 2020'de Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde "Tigray Halk Kurtuluş Cephesi" grubuyla Etiyopya merkezi ordusu arasında ilk çatışmaların patlak vermesiyle başladı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, ilk günden itibaren bu çatışmaları 1991'den beri "şımarıklık yapan" Tigraylara bir ders verip "Tigray bölgesinde kaybolan devlet otoritesini yeniden sağlama fırsatı" olarak gördü. Sert mesajlar verdi ve Etiyopya ordusunu bölgeye karşı harekete geçirdi.

5 Kasım 2020'de Etiyopya ordusu yaklaşık 7,2 milyon nüfuslu Tigray bölgesine kapsamlı taarruza geçti ve şiddetli bir çatışma süreci başladı.

Etiyopya ordusu öncelikle 1991'den bu yana ülkenin etnik temeli federatif yapısının bir parçası olarak bölgeyi yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin kontrolünde bulunan Mekelle şehrine yöneldi.

Yaklaşık 330 bin nüfusa sahip olan Mekelle şehri 17-28 Kasım 2020'de süren kanlı çarpışmalarla Etiyopya ordusunca ele geçirildi.

Ancak 2021 yazında Etiyopya merkezi yönetim ordusunu Tigray Bölgesi'nde yenip bölgenin merkezi Mekelle şehrini yeniden ele geçiren Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, taleplerinin tümünü kabul ettirebilmek ve mevcut Etiyopya Hükümeti'ni devirebilmek için Amhara Bölgesi'ne girdi ve bu bölgede tüm Etiyopya'nın başkenti olan Addis Ababa yönünde ilerlemeye başladı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.